Проверките започнаха днес и ще продължат до 7 декември

В навечерието на Никулден от Българската агенция по безопасност на храните започват извънредни проверки на търговците на риба в цялата страна. Инспектори ще влязат в обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти. Проверките  са от днес и ще продължат до 7 декември, а първата в Бургас е в компанията на наш екип.  Първият документ, поискан от инспекторите, е за удостоверението за регистрация на търговския обект, в който се продава прясна риба, и документи за произход на рибата.

„Ще следим основно за произхода на рибата, транспорта, доставката, начинът на съхранение в обекта, има ли необходимата документация. Ще бъдем безкомпромисни в тези дни, за да не бъде помрачен празника на хората”, каза д-р Георги Митев, директор на БАБХ – Бургас.

Особено внимание ще се отделя  на рибата, която е замразена и опакована. Санкциите за нередовните търговци са от 1000 до 3000 лева в зависимост от нарушението.

„По принцип работим само с лицензирани доставчици. Те са утвърдени вече на пазара и си работим с едни и същи всяка година”, казва проверяваният търговец Радослав Радев. Той признава, че и на него се е случвало да бъде санкциониран. Днес при проверката обаче нарушения не бяха открити.

Оказва се, че клиентите са основният критерий за това дали един търговец е изряден. 

Проверките ще продължат до края на седмицата, а инспекторите ще работят и на самия Никулден.

Репортер:  Цеца Алексова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.