Най-тежко е положението в София, Пловдив и Шумен

Четвърти ден токсичен въздух в много райони на страната. Четири пъти над нормата фини прахови частици бяха отчетени на места в София. Критично е положението в Пловдив и Шумен. Рекордьорът от вчера Горна Оряховица бележи понижение на замърсяването днес, но отново то е много над нормата - цели три пъти. 

Основен замърсител през зимата са печките на твърдо гориво категорични са експертите. „Твърди горива, често некачествени, сурова мокра дървесина и въглища с високо съдържание на пепел и сяра”, изброява Тодорка Петкова, главен експерт към отдел „Мониторинг на въздуха”.

Най-голямата община у нас - столичната, признава, че е безсилна срещу тези, които замърсяват, за да се стоплят.

"Законово в момента няма такава възможност да се забрани употребата на твърдо битово гориво", обясни заместник- кметът по екологията Йоана Христова.

„От 56 000 домакинства на твърдо битово гориво, Общината подари 10 филтри за комини преди седмица в Красна поляна - тези мерки са бутафорни, за да се отчете някаква дейност", смята Андрей Зографски от гражданската инициатива „Спаси София”.

Рядко можем да видим и филтри на комините, които улавят вредните фини прахови частици, които всички дишаме.

"Филтърът е електростатичен. Консумира 30 вата електроенергия, като през този електронен блок преминава електричеството, след това през този шиш, който влиза в комина. В комина електростатиката достига 22 волта, които спират преминаването на ФПЧ, които се връщат в горивната инсталацията, където доизгарят", обясни Даниел Дамянович.

При задействане на филтъра гъстият дим изчезва, няма я и задушливата миризма.

"Става въпрос за 3 лева на месец, за да може човек, който се отоплява на дърва и въглища съответно да спре всички свои емиси - 80 процента оптимизация”, казва експертът.

От близо двумилионна София се пренасяме в 22 милионния Пекин. Там градоначалниците са забранили изцяло отоплението на твърдо гориво, за да преборят смога.

Френската столица е забранила камините и печките, а при мръсен въздух движението на колите се ограничава. Директорът на Дирекция "Мониторинг и оценка на околната среда" Валери Серафимов казва, че станциите, които измерват качеството на въздуха в страната са достатъчно. В реално време обаче засега изпращаме само до Европейска агенция по околна среда.  Защото нямало средства.

За сравнение - гражданската инициатива  Air Sofia притежава над 750 станции за измерване на въздуха в цялата страна, от които научаваме на момента нивата на опасния въздух.

„Тровим децата си и нас! Мерките са постфактум. Механизмът за мерките е сгрешен! Не може на 4-я ден да се въвежда за втори път въобще в историята зелен билет и ние даже не знаем резултата. Утре ще има вятър, ще се разнесе и ще кажат, ето мерките ни работят”, коментира Ясен Джабиров от инициативата.  От Столичната община се похвалиха, че до обяд са продали над 40 хиляди зелени билета.

Три и половина пъти по-високо ниво на фини прахови частици – това отчетоха уредите в Горна Оряховица за изминалото денонощие. Поради тази причина в местните училища се проветрява по график. Дезинфекцира се по-често.

„Освен това е ограничено излизането на учениците от училище. Проветрява се по-често за по-кратък период. Влажното почистване е по-интензивно, за да може праха в стаите да не пречи на децата”, обясни директорът на СУ „Вичо Грънчаров” нели Атанасова.

За разлика от вчерашният ден, когато замърсяването бе рекордно, днес горнооряховчани дишат по-леко.

А в Бургас служители  на Регионалната еко-инспекция и Общината започнаха проверки в автосервизи за вида и начина на отопление в тях. Още при първата  бяха установени нарушения. Открито беше устройство за съхранение на отпадъчно масло, свързано с печката за твърдо гориво.   Глобата, която грози монтьорите е 1400 до 50 хиляди лева. Затова в присъствието на проверяващите премахнаха свръзката между маслото и печката.

България е една от държавите в Европейския съюз с най-мръсен въздух. Това може да се види с просто око от картата на "Air quality index" на Eвропейската комисия. Държавите с най - сериозно замърсяване са тези в Източна Европа.

Точката  с най-мръсен въздух в София в следобедните часове е бил квартал "Хиподрума" със 198 микрограма прахови частици на кубичен метър. И това при допустими норми от 50 микрограма. По този показател по-лошо е било положението само в Скопие - над 205 микрограма. А в Белград замърсяването е било два пъти над нормата.

Коренно различни са нещата в западната част на континента. В столици като Брюксел, Берлин, Лондон и Париж фините прахови частици във въздуха са много под допустимите 50 микрограма.

Шокираща е разликата между София и столици като Люксембург и Дъблин.

А сега шеговитата гледна точка към проблема. Десетки демонстрираха чувството си за хумор заради замърсения въздух. 

В една от публикациите в социалните мрежи еленът на коледния пуловер е заменен от противогаз. А, коментарът под него гласи „Бат Георги” задушавам се. Карикатуристът на вестник „Сега”  Христо Комарницки е изобразил столичния кмет Йорданка Фандъкова в преспапие, в което вместо сняг се сипят едри частици прах. Един от коментирите във Facebook гласи, че въздухът в София е толкова мръсен, че е забранен за лица под 18 години. А фирма дори измисли новата си рекламна кампания като за идея използва софийския смог.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.