Липсата на годни защитни облекла увеличава риска от заболявания

Заради финансови съкращения в бюджета на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” ще бъдат застрашени човешки животи. За това предупреждават от Националния синдикат на пожарникарите и спасителите „Огнеборец”, съобщиха от КНСБ. 

Причината е публикуваното в Държавен вестник на 7 декември Постановление на Министерски съвет за одобряване на вътрешно компенсирани промени на утвърдените разходи по области на политики/бюджетни програми по бюджета на МВР за 2018 г, с което се отнемат съкращават 7 млн. лв. от бюджета на дирекцията. 

ОГНЕН ФРОНТ: Над 24 часа битка с огъня в ТЕЦ-Сливен (ВИДЕО+СНИМКИ)

Според пожарникарите и спасителите нито едно от политическите ръководства на пожарната не е изпълнило задълженията си по закон да осигури здравословни условия на труд на служителите си. Липсата на годни защитни облекла и съоръжения за пожарникарите и спасителите увеличава риска от професионални заболявания, за съжаление някои от които са нелечими, предупреждават от синдиката. 

Повечето от пожарникарите и спасителите са оборудвани със стари и негодни за употреба защитни средства и са принудени да ги закупуват сами. Недостигът на пари за поддържане на наличната техника, включително и закупената по европейски програми, създава предпоставки за забавена реакция при възникнали произшествия и риск за живота и здравето на гражданите, както и големи материални загуби, казват огнеборците и спасителите. Синдикат "Огнеборец" настоява средствата в бюджета да не бъдат намалявани и да бъде създаден фонд, в който да се събират допълнителни средства за обезпечаване на дейността на пожарникарите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.