Половината от французите са повярвали на думите президента, "Жълтите жилетки" - не

Въпреки обявените мерки за икономически стимули от Еманюел Макрон - крайната левица, крайната десница и жълтите жилетки остават недоволни. В телевизионно обръщение френският президент обяви увеличение на минималната заплата със 100 евро от 1 януари, както и други данъчни облекчения за работещи и пенсионери. 
Крайнолевите обявиха обаче, че тези мерките ще бъдат за сметка на обикновените хора, а не на богатите и призова за нови протести в събота. Представители на жълтите жилетки определиха мерките като закъснели.

В същото време експресно социологическо проучване показва, че мнозинството французи са удовлетворени от обещанията на френския президент Еманюел Макрон, дадени по време на телевизионното му обръщение към нацията, и се обявяват за спиране на протестите. Това показват данните от допитване, осъществено от компанията OpinionWay, цитирани от БГНЕС.

78% от запитаните одобряват намаляването на данъците, а 68% - повишаването на минималната месечна заплата със 100 евро. 54% от французите също така смятат, че е време протестите на „жълтите жилетки“ да спрат, докато 45% са на противоположното мнение. В същото време подкрепата за протестиращите се запазва на нива от 60%, т.е. без промяна.

Макрон обеща повишение на минималната заплата във Франция (ВИДЕО)

Половината от французите смятат, че изявлението на президента на републиката е неубедително, другата половина са повярвали на думите му.

Анкетата е проведена веднага след речта на Еманюел Макрон. В нея са участвала около 991 души на възраст над 18 години.

Еманюел Макрон обяви решенията, които е взел на фона на кризата, свързана с масовите протести на „жълтите жилетки“. Той обеща да увеличи минималната работна заплата със 100 евро и да преразгледа част от данъчната си политика. По-конкретно, планираните данъчни увеличения върху пенсиите няма да се прилагат за хората с доходи под 2000 евро. Няма да се облагат и парите за извънреден труд. Макрон прикани работодателите, които могат да си го позволят, да платят на своите работници специална премия за края на годината, която да бъде освободена от данъци и социални удръжки.

Мерките, обявени от френския президент, са отговор на исканията на движението на „жълтите жилетки“, които от средата на ноември провеждат масови протести. Протестите са придружени от сблъсъци с полицията и безредици. Въпреки направените отстъпки от страна на френското правителство протестите не утихват.

Според последните данни на правоохранителните органи, общият брой на задържаните от средата на ноември надхвърля 4,5 хиляди души. От тях 4099 са поставени под стража за „заговор с цел насилие“ и „подстрекателство към престъпление“.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.