Интерактивната инсталация ще обиколи различни локации на страната

Как изглежда насилието през погледа на едно дете? Това показва нова интерактивна инсталация на УНИЦЕФ. Чрез виртуална реалност всеки може да влезе в обувките на учениците, жертви на тормоз и да съпреживее един техен ден в училище. С очила с добавена реалност и слушалки всеки, който влезе в тази малка синя стая се пренася в училищния коридор.

„Влизате в тялото на детенцето и можете да изпитате всичко, което то преживява в дадения момент. Чувате обиди, атмосферата, цялата вербална атака, отделно от физическата”, каза създателят на проекта Димитър Балабанов.

Страната ни е в първите 10 държави в Европа с най-много случаи на тормоз между учениците, показва скорошно изследване.

NOVA и UNICEF Bulgaria застават “ЗАЕДНО СРЕЩУ НАСИЛИЕТО В УЧИЛИЩЕ”

„Използваме виртуалната реалност, за да можем наистина да се поставим в ситуацията на ученика, който страда от такова насилие. По този начин всеки, който не вярва, че това се случва и че това е проблем, може да отвори сетивата си и заедно да счупим рамката, че това е нормално”, заяви представителят на УНИЦЕФ в България д-р Джейн Муита.

Сред първите посетители на стаята е музикалният изпълнител Искрен Тончев – Искрата. Признава, че в детството си е сменял много училища и често е бил в ролята на жертва.

„Новата среда е трудно за приспособяване на едно дете. И аз съм бил обект на тормоз от типа на този във виртуалната стая. За едно по-интровертно дете като мен си дават отражения”, споделя Искрата.

ДАЗД: Децата са подложени на нови форми на тормоз

В тийнейджърските си години обаче певецът преминава от другата страна. Той се превръща  в насилник на по-слабите.

„Влязох в агресивна среда. Събирах се с хулигани, биячи и при тях, единственият инструмент за справяне, с който и да е проблем, е бой. Няма други методи”, разказа още изпълнителят.

Стаята ще остане в НДК до неделя. След това започва своята обиколка на различни локации в столицата. Инсталацията е част от кампанията на УНИЦЕФ и NOVA - "Заедно срещу агресията в училище".

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.