Жена загуби живота си заради паднало осветително тяло върху колата й

Обвиниха шестима служители на Пътната агенция за инцидента, при който жена беше убита от осветително тяло в тунел „Ечемишка” преди близо 2 години.

Двама от обвиняемите са бившите шефове на АПИ Лазар Лазаров и Дончо Атанасов. Разследването е показало, че две години преди трагедията осветителната инсталация вече е била в аварийно състояние.

Все още има опасни пътни тунели у нас

Всички шестима души, които са с повдигнати обвинения, вече са с мярка подписка. Според разследването няколко пъти до 2017 година в различни доклади, проверки и сигнали е посочвано, че конструкциите на осветителните  тела в тунела „Ечемишка” са опасни и трябва да бъдат подменени.

Въпреки това разследващите установили, че Пътната агенция не е предприела никакви мерки, за да обезопаси осветителните съоръжения и това е довело до нелепата смърт на една жена.

Бивш директор в АПИ обвинен за трагедията в "Ечемишка" (ВИДЕО)

На 5 февруари 2017 година е последното пътуване на Елена. Пътят й свършва заради осветително тяло в тунела „Ечемишка”, което пада върху колата. Близо 2 години по-късно прокуратурата посочи виновните за инцидента – шестима души от Агенция „Пътна инфраструктура”.

„Получавани са били становища, изключително подробни, нито едно действие не е било предприето от нито едно от длъжностните лица”, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В "ЕЧЕМИШКА": Уволнения в АПИ (ВИДЕО)

За осветлението в тунела „Ечемишка” се знаело отдавна, че е опасно. До смъртта на Елена обаче никой не направил нищо, за да го обезопаси. От 1985 година, когато е пуснато в експлоатация съоръжението до 2017 година, имало шест огледа. А през 2015 осветлението вече е било в аварийно състояние.

„Причина за настъпване на ПТП-то представлява реално силната корозия, която е повече от 50%. При наближаване на 30% корозия, едно съоръжение се приема, че е в аварийно състояние”, обясни Арнаудова.

Паднала греда уби жена в тунел „Ечемишка” (ВИДЕО+СНИМКИ)

От 2005 година до 2017 г. от дружеството „Автомагистрали” са уведомявали Пътната агенция 11 пъти за лошото състояние на осветителната конструкция. Като временна мярка служителите превързвали с тел и кабел осветителните тела.

Експерти  по осветителните тела от Техническия университет в София обясняват, че  конструкциите заедно с окачващото устройство трябва да издържат няколко пъти теглото на осветителното тяло.

„Старите, които бяха на „Ечемишка”, бяха около 25- 30 кг, те бяха железни. Наистина тези конструкции бяха много тежки”, обясни проф. Ангел Пачаманов от Технически университет – София.

Обвинителният акт за смъртта на Елена, се очаква в началото на следващата година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.