Очаква се сънародниците ни да похарчат около 200 млн. лева за пътувания за Рождество

Все повече българи не прекарват коледните празници у дома, а избират да се съберат със семейство и приятели на място, където други да се погрижат за тях. Това отчитат  туроператори. Според анализите над 500 хиляди души ще пътуват, от тях 110 хиляди в чужбина.

Коледните пътувания са и отражение на демографската картина на страната - най-много полети до България има от Великобритания, Испания и Германия. За това време на годината скачат и цените на самолетните билети.

Все още има много българи, които прекарват празниците с близките си, на село и близо до коледните традиции.  Но все повече българи избират почивка в хотел за няколко дни. Очакванията на бранша са да се похарчат над 136 млн. лева за пътувания в България и близо 60 млн. лева в чужбина.

Как интернет промени туризма? (ВИДЕО)

„Коледните туристи избират балнео, спа и уленес хотелите - там, където има топли минерални води, избират къщи за гости, където могат да бъдат с приятели, ако не са със семейството си и съответно се търси точно това - топлината на огнището”, разказа Румен Драганов от Института за анализи и прогнози в туризма.

Друга причина хората да не избират дома на семеен празник е по-дългата ученическа ваканция.

„Използват коледните празници и коледната ваканция на децата, за да избягат малко по-далеч на екзотично пътуване”, споделя наблюдения Антония Чомполова, която е представител на туристическа агенция.

И все пак домашната класика като при баба Веселинка и дядо Еленко запазва челното място за прекарване на Коледа. В крайна сметка на празника по-важен е духът, отколкото мястото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.