Лидерите на ЕС отхвърлиха опитите на британския премиер да променя сделката

Британският премиер Тереза Мей е изправена пред намаляващ брой възможности за Brexit, след като лидерите на ЕС отхвърлиха опитите ѝ да променя сделката. Според анализатори има четирите основни сценария, пред които е изправена Великобритания, докато часовникът отброява времето, оставащо до 29 март 2019 г. - денят, в който е планирано Лондон да напусне европейския проект след 46 години, пишат АФП и БГНЕС.

Със сделка

Това е Brexit, който британското правителство и лидерите на ЕС искат, но британският парламент отказва да приеме. Основният спор се върти около това дали Великобритания да бъде тясно свързана с ЕС, или по-отдалечена. Премиерът Мей отмени гласуването на сделката, определено за миналата седмица, заради предизвестеното си поражение. Подкрепящите Brexit от нейната партия след това измислиха неуспешен опит за преврат, при който малко повече от 1/3 от депутатите консерватори показаха, че искат Мей да си ходи.

Мей: Втори вот за Brexit би нарушил доверието в демокрацията

Мей обеща, че ще измъкне отстъпки от Брюксел, но очевидно не успя да направи това на срещата миналата седмица. Правителството ѝ възнамерява отново да подложи същия проект за гласуване след известно време - между 7 и 21 януари. Надеждите са, че страхът от хаоса, до който може да доведе излизане без сделка, ще принуди законодателите да загърбят резервите си.

Без сделка

На това се гледа като на сценарий за Страшния съд, който заплашва да предизвика рецесия във Великобритания и значително да забави икономическия растеж на Европейския съюз. Това е опцията по подразбиране, ако британският парламент гласува против сделката и няма други решения.

Споразумението на Мей бе насочено към запазване на търговските правила между петата по големина икономика в света и най-големия единен пазар почти непроменени за преходен период до края на 2020 г. Едно внезапно преминаване към различни стандарти би засегнало почти всеки икономически сектор и евентуално ще видим, че цената на ежедневните продукти във Великобритания ще се покачи.

Юнкер упрекна Орбан, че е източник на фалшиви новини

И двете страни са били принудени да засилят подготовката си за хаотичен Brexit през последните няколко седмици. Британските предприятия натрупват стоки, докато Брюксел се опитва да намери начин да поддържа свободни операциите, включващи масовия център за финансови услуги в Лондон.

Втори референдум

Привържениците на ЕС призовават за ново гласуване. Но няма закон, който да задължава Великобритания да организира нов референдум, а мнозина се питат дали това би било демократично.

Без компромис за Brexit: Споразумението с Великобритания няма да се предоговаря (ВИДЕО)

Проучванията на общественото мнение сочат, че страната все още е разделена по въпроса. Призивите за нов вот обаче се засилват, а бившият премиер Тони Блеър в неделя каза: "Това, което изглеждаше малко вероятно преди няколко месеца, в момента е с вероятност от над 50%".

Анализатори отбелязват, че на привържениците на Brexit са били обещани неща, които изобщо не изглеждат като предлаганата сделка, а същевременно британците никога не са подкрепяли сценарий за Brexit без сделка. 

Някои от членовете на кабинета на Мей съобщават, че са за втори вот, но премиерът е против, тъй като щяло да се "нанесе непоправима щета на целостта на британската политика".

Също така не е ясно какви варианти да се дадат на хората на второто гласуване, както и какво ще стане, ако Brexit победи отново.

Парламентът гласува за вариантите

Друга възможност, която излезе на преден план през последните дни, е в парламента да се проведат няколко незадължителни гласувания по различни варианти на Brexit, за да се определи правителствената стратегия.

Първият ще бъде сделката на Мей, но други могат да включват Brexit без сделка, втори референдум или "норвежка сделка", която ще задържи Великобритания много по-тясно свързана с европейския единен пазар и ще позволи свободна имиграция.

Постигнатото споразумение за Brexit не подлежи на предоговаряне

Министърът на икономиката Грег Кларк подсказа това в понеделник, като каза пред Би Би Си, че парламентът трябва да бъде "поканен да каже с какво ще се съгласи", ако гласува против проектоспоразумението за Brexit, което е на масата.

Другите министри от кабинета, включително министърът на финансите Филип Хамънд, твърдят, че подкрепят това решение като демократичен начин за прекратяване на сегашното състояние на неопределеност.

Анализ на Агенция "Франс прес"

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.