Причината е така нареченият пакет „Мобилност”

Българските превозвачи готвят масов протест в сърцето на Брюксел. Причината е така нареченият пакет „Мобилност”.  Ако промените бъдат одобрени и влязат в сила, ще ударят основно източноевропейските превозвачи. 

Около 150 български камиона ще  окупират сградата на Европарламента в средата на следващата седмица. Шофьорите на останалите ще атакуват Брюксел по въздух. За тях собствениците на транспортни фирми вече са наели два самолета, които да ги превозят от България до Белгия.

Желязков: Ще използваме всички механизми срещу плана „Макрон”

„Колегите от Полша, Литва - те ще бъдат заедно с нас. Всички колеги от всички браншиви организации сме единни, че този протест е много важен, за да бъде чут нашия глас”, каза Йордан Арабаждиев, изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

Датата не е подбрана случайно. На 10 януари предстои заседание на транспортната комисия в Еворпарламента. Депутатите й трябва да вземе решение по пакета промени, свързани с работата на международните превозвачи. В протестът ще се включат и други български евродепутати, един от тях е Андрей Новаков.

„Аз ще изляза и ще протестирам с тях.  И се радвам, че са се организирали, защото така се отстоява интерес”, каза Новаков.

На този етап част от решенията предвиждат на четири седмици шофьорите на камионите да се връщат за седмица у дома. За разлика от камионите, които може да остават на паркинг. Командировъчни да се плащат според страната, в която пътуват водачите. През последните 2 години приемането на пакета „Мобилност” беше гласувано и отхвърляно два пъти. По настояване на австрийското председателство сега ЕС се заемат с темата за трети път. Вариантите според евродепутата Андрей Новаков са няколко.

Български превозвачи готвят протести в Брюксел

„Да забавим до толкова работата, че да излезе извън мандата на ЕП, когато ще има нова комисия, нов парламент и т.н.  Другото е, че ако минат тези текстове в ЕП – надяваме се преговорите, които се водят в парламента да са по инициатива на румънското председателство, които са заедно с нас”, обясни Новаков.

Позицията на Българския е, че ако текстовете, които не са в полза на българските превозвачи бъдат приети, страната ни ще обжалва в Съда на ЕС. Друг възможен ход е сезирането на  европейския омбудсман.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.