Очакват се по-високи сметки

Заради по-студеното време през последната седмица енергодружествата в цялата страна отчитат сериозен ръст в потреблението на ток.

Междинните отчети на ЕРП-тата към началото на годината показват скок с до 10 на сто. В определени дни, например в Западна България, консумацията е стигнала ръст от 27% спрямо същия ден на миналата година.

Абонатите, които се отопляват с централно парно, също са ползвали повече енергия. „Топлофикация София” отчита скок от 14%.

По-високи сметки за отопление през декември в София

Дружествата предупреждават, че отчетът на електромерите и топломерите неминуемо ще се отрази и на крайните фактури, които ще получим за януари.

В най-студения ден, 8 януари, пикът в потреблението се е доближил до  абсолютния 20- годишен рекорд. Този рекорд е отбелязан през 2017 година - 7 700 мегавата. За сравнение - тази седмица отчетохме едва около 600 по-малко. 

Най-очевидната причина за това е студът, който скова страната. Данните показват скок от 10 % повече използван ток, общо за страната. На практика в този процент влиза и индустрията.

Проучване на един от финансовите портали, показва, че близо 70 % от българите са притеснени. Казват, че спешно, трябва да платят тока и парното. И в същото време всеки трети българин очаква финансови затруднения през месец януари. 

Оказва се, че изминалата седмица е била една от най-натоварените за енергомрежата. В цялата страна потреблението е скочило с до 10 на сто. Пикът е отчетен във вторник. Според експерти- това ще се отрази и на джоба на потребителите.

Януари е един от най-тежките месеци от гледна точка на личните финанси. Правим проучване, хората очакват най-големите сметки да бъдат за отопление. Ние финансистите обичаме да казваме,че поне 10 % от нетните ни доходи, трябва да бъдат отделяни за тези разходи, за да няма затруднения”, каза Десислава Николова - финансов анализатор, "Моите Пари”.

Още в края на годината сигнал дойде и за абонатите с централно отопление. „Топлофикация София” предупреди за евентуален скок на потреблението, както и евентуално по-високи сметки. За да няма напрежение още през седмицата регулаторът обяви, че започва проверки за техническото състояние на електромерите и обеща да няма драстично поскъпване на тока.

„Месец януари, месец февруари- поначало потреблението е засилено и българските граждани, трябва да са спокойни, че отчетената енергия отговаря на потребената”, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

От утре отново се очаква пикови стойности в потребление на ток.  Експертите припомнят,че ако намалим температурата в стаята само с 1 градус, това ще намали и сметките с 6 процента.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.