Темата коментират криминалният журналист Димитър Илиев и психологът проф. Калин Гайдаров

В последно време зачестяват случаите на насилие, породено от ревност или употреба на наркотици, сочи криминалната статистика.

"През 90-те години случаите на насилие почти винаги бяха свързани с хора с психични отклонения. Един от най-големите проблеми в държавата е липсата на регистър на психично болните хора", коментира криминалният журналист Димитър Илиев в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините".

Според Илиев агресията се засилва заради разделението в обществото, като в основата на проблема стои образованието и компетентността, както и начина на живот в семейството.

Убийството на млада жена в София - вероятно от ревност (ВИДЕО+СНИМКИ)

По тази тема се изказа и криминалният психолог проф. Калин Гайдаров, който посочи нравствеността, социалната подкрепа и институционалната сила като фактори, влияещи върху проблема с насилниците.

"Семейството или съпружеското съжителство е изключително стойностен социален инструмент, който трябва да се подчинява на определени принципи. Той трябва да се подчинява на общата цел, а именно - развитието на младото поколение. Но ние се намираме в ситуация, в която този тип взаимоотношения са отношения на доминация, разделяне и споделяне на финанси, на притежание", каза още Гайдаров.

Как да се справим с подобни ситуации? Съветите на експертите вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.