Според съда има опасност Банев да извърши престъпление и да влияе на свидетели

Николай Банев остава в ареста, реши Специализираният съд. Причините са, че може да се укрие, да извърши престъпление или да окаже натиск над свидетели.  В съдебна зала обаче, изскочиха нови детайли от процеса срещу бизнесмените. Според прокуратурата майката на бизнесмена, която също е с обвинение, е правила инструктаж на свидетел срещу сина й.

СНИМКИ ОТ СЪДА ВИЖТЕ ТУК

3 месеца след ареста в Ница и 2 месеца след екстрадицията в България, Николай Банев поиска свобода .  Съдът отказа. Една от причините - техническата експертиза на телефона, който беше открит в килията на бизнесмена. С него той инструктирал майка си Мария - също обвинена като част от престъпната група. 

МВР показа дома на Баневи отвътре (ВИДЕО+СНИМКИ)

„ Разговаряла със свидетели като на база лични отношения се е опитала да въздейства да не дава показания с обвинителна насоченост . Просто ги е помолила да се спази така нареченото правило или добро или нищо”, обясни наблюдаващият прокурор Калин Стоилов.

„Абсолютно не сме контактували”, беше категорична майката на обвиняемия Мария Банева.

С телефон била и Евгения Банева, сигурни са от прокуратурата. Надзирателите обаче не успели да го открия.

„Все още се издирва, сигурни сме, че има телефон в ареста, но не може да се открие в ареста. Постоянно комуникират и си пишат и се уговарят за реда на делото, как да започнат медийна атака, хибридна война, чува се с децата си”, поясни наблюдаващият прокурор Мария Дойчева.

Съдебни изпълнители влязоха в къщата на Баневи (ВИДЕО+СНИМКИ)

Банев,съпругата му и майка му Мария са обвинени като организирана престъпна група за пране на пари и данъчни престъпления.

„Той твърди, че неговите беди най-големите са започнали от 2014 година, дали ГЕРБ има нещо общо аз не мога да знам”, каза адвокатът на семейство Баневи Христо Ботев.

„Той не превива гръб, той не превива колене и това е основната причина да бъде в ареста”, смята майката на Банев – Мария.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.