Разбирам и тезата, че първо трябваше да се подаде сигнал до прокуратурата, институциите, добави депутатът

„Елена Йончева получава данни, информация и ги предоставя на обществото. Разбирам и тезата, че първо трябваше да се подаде сигнал до прокуратурата, институциите. Но от друга страна, прокуратурата и институциите са сезирани и в същото време са информирани и българските граждани”. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” депутатът Красимир Янков.

„Вече трябва да изчакаме прокуратурата и институциите да се произнесат, проверявайки фактите”, коментира още Янков.

Относно Венецуела и позициите на правителството и Министерския съвет, депутатът заяви:

„Различията будят, вероятно, гледайки ни партньорите като страна, недоумение, тъй като няма единна общодържавна позиция от двете институции. Законодателят е предвидил широко обсъждане, намиране на консенсус. Това може да стане след свикване на КСНС при президента, в който са представени всички водещи политически партии, представителите на институциите. Там да се обсъди. И решението да е задължително както за президента, така и за премиера”, заяви Янков. „Когато в по-широк формат обсъждат и стигнат до общо решение, няма да има сблъсък на егото на президента или на министър-председателя”.

За ЦИК и изборите, Янков каза:  

„Между първо и второ четене са внесени промени в Изборния кодекс, които са притеснителни. Промяна на мнозинството, с което се взема решение. Досега беше 2/3, предлага се обикновено мнозинство. Отпадането на възможността да се сезира Върховния административен съд също буди недоумение. Притеснителни са и промените, които колегите предлагат и са входирали в 12 без 5. Предполагам, че ще отстъпят”, заяви Янков.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.