Очертаващата се глобална криза влияе и на българската икономика, смятат от комисията

Европейската икономика показва симптоми на зараза от очертаващата се глобална икономическа криза. Европа забави растежа си, а в  българската икономика той е намалял. Диагнозата даде Европейската комисия, която днес представи икономическите си прогнози за следващата година.

Ако световната икономика кихне, малките ги хваща пнемония предупреди Световната банка само преди дни. Диагнозата потвърди днес и Брюксел. Европейският растеж удържа, но прогнозите са притеснителни и Брюксел светна жълтия светофар.

Очертаващата се глобална криза и напрежение на пазарите влияе на европейската икономика. Спадът на китайската икономика, търговските войни и Brexit забавят растежа на Европа.

Основите на европейската икономика остават стабилни, но не може да скрием че ще има забавяне. Растежът на еврозоната загуби част от динамиката си с 1.3 %.

Това задъхване на Европа е в резултат на международната среда и рискове, които  предизвикват несигурност. Напрежението между Китай и Съединените щати забавят международната търговия. Еврозоната е тясно засегната. Има и вътрешни фактори като социалните размирици във Франция, намаляване на производството на коли в Германия и бюджетната нестабилност на Италия.

България не прави изключение в тенденцията на Европа. Българската икономика отчита малко по-нисък ръст от 3.2%, a причината според Европейската комисия е главно намаляването на износа, повишаване цените на енергията, цените на храните, лошата реколта и инфлацията. Въпреки това темпът на растеж се запазва над средния за ЕС.

Брюксел отчита като оздравително за българската икономика затягането на пазара на труда и повишаване на заплатите в публичния сектор, ниските лихви, както и европейското финансиране.

Кореспондент: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.