Хост на приложението са технологичните гиганти "Google" и "Apple"

„Apple" и "Google" са обвинени в подпомагането на „налагането на половото разделение" в Саудитска Арабия, предлагайки приложение, което позволява на мъжете да проследяват жените и да им попречат да напуснат страната, съобщава Business Insider. 

Едновременно “Google Play” и „iTunes” са хост на „Absher” - правителствена мрежова услуга, която позволява на мъжете да посочват кога и как жените могат да пресичат саудитската граница, както и да получават есемес известия, когато представителите на нежния пол пътуват.  

От Buisiness insider уточняват, че са поискали коментар от „Apple” и „Google”, но нито една от двете компании не е отговорила.  

ООН: Убийството на Хашоги е извършено от официални представители на Саудитска Арабия

В статията присъства скрийншот на приложението с добавени банери на английски, които поясняват неговите функции.

снимка: Business Insider

Откакто историята е публикувана, „Хюман Райтс Уоч” и „Амнести Интернешънъл” са изразили загриженост относно ролята на „Google" и „Apple" в хостването на приложението, което е инсталирано на мобилни устройства повече от 1 милион пъти.

„Apple" и „Google" имат правила срещу приложения, които спомагат заплахите и тормоза”, казват от "Хюман Райтс Уотч" пред Business Insider. 

„Подобни приложения могат да доведат до нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жените”, добавят те.

Саудитското момиче, бягащо от семейството си, получи убежище в Канада (ВИДЕО)

Според „Амнести Интернешънъл” тези есемеси обновления са „още един пример как правителството на Саудитска Арабия е произвело инструменти, с които да ограничава свободите на жените”. Те призоваха „Apple" и „Google" да приемат, че приложението се използва за нараняване на жените и настояха за промени това да спре в бъдеще.

Ясмин Мохамед, бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, сподели пред Insider, че компаниите „подпомагат архаичното женомразство” и помагат на саудитското правителство да наложи „полово разделение”. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК. 

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес