Окончателното решение по казуса ще бъде на финансовото министерство

Отсрочка за новите касови апарата може би ще има, обявиха от Националната агенция за приходите (НАП).

От приходната агенция признават, че фирмите, ползващи софтуер за продажбите са повече от очакваното и може да имат проблем с въвеждането на новите изисквания в срок.

Досега данните показват, че повечето регистрирани по ДДС фирми ползват софтуер за продажбите, а относително по-малък дял използват само касов апарат, без софтуер.

Според НАП над 70% от компаниите, които имат само фискални устройства, но не и софтуер вече оперират по новите правила. 

Окончателното решение по казуса обаче ще бъде на финансовото министерство.

Бензиностанции заплашват, че ще затворят от 1 април

Според новата наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им веднага да се отчитат в НАП. В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. 

Анализи на бизнеса показват, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина. Държавата заложи 6-месечен срок, който, ако не бъде променен, изтича в края на март. Ако държавата не даде още време, бизнесът плаши с протести и фалити на малки фирми.  

Окончателна оценка на текущото състояние по този процес от НАП са поели ангажимент да докладват на финансовият министър най-късно в петък идната седмица. Очакват въз основа на тези данни, министър Горанов да прецени налице ли са основания за изменение на вече фиксираните срокове.

Няма да се налага бензиностанциите да сменят касовите апарати два пъти тази година – от април и от юни, както се опасяват търговците. Това заяви говорителят на НАП Росен Бъчваров по време на пресконференция на агенцията.

Промените в наредбата ще изискват от 1 април на касовата бележка от бензиностанцията да се съдържа допълнителна информация за потребителите.

„Тя ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Ще се вижда и разликата между разликата между покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата бележка да се вижда печалбата“, уточни още говорителят на НАП в отговор на притесненията на търговците.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.