Коментари от депутатите Анна Александрова от ГЕРБ и Пенчо Милков от БСП

Поредният ремонт на Изборния кодекс скара депутатите.

Народните представители гледат промените в изборния закон на второ четене. А заседанието продължава цял ден и е белязано от скандали, прекъсване, извънредна правна комисия.

Спорните точки в Изборния кодекс са много, критики се чуха от държавния глава, в пленарна зала се чуха заплахи, че ще бъде сезиран Конституционният съд.

„Приехме в извънредната правна комисия много добро предложение за машинното гласуване –до европейските избори да бъдат доставени 3000 машини в секциите, а до местните избори – 6000. И предложехме на следващите парламентарни избори да минем изцяло на машинно гласуване”, заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” Анна Александрова от ГЕРБ

Един от спорните въпроси е преференциалното гласуване.

„По мое искане от ЦИК получих информация, че 67% от хората гласуват преференциално. Ако се приеме това предложение на ДПС, а то ще се приеме с подкрепата на ГЕРБ, за да бъде избран един кандидат за депутат, вече ще трябва да събере над 10 000 гласа, а за европейските – над 150 000 гласа. Това е невъзможно. Преференциалният глас ще е безсмислен, няма да доведе до пренареждане на листата”, коментира Пенчо Милков от БСП.

Спор предизвика и предложението на БСП за създаване на публичен регистър, който да се справи с така наречените мъртви души.

„Не подкрепихме, защото смятаме, че в момента няма да промени ситуацията”, заяви Александрова.

Още гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.