Предложението на ДПС беше прието на второ четене

Нощна смяна в парламента. 14-ти час депутатите гласуват изборните промени, точно 100 дни преди евровота.

Прието беше предложението на ДПС за повишаване на прага за преференция на повече от 100 000 гласа, около което се въртеше един от основните спорове.

ИЗБОРНИТЕ ПРАВИЛА: Хартиената бюлетина отива в историята (ОБЗОР)

„Преференцията отнема правото на гражданите да гласуват за личности. Това е предложение на ДПС, не знам защо само ГЕРБ и Обединени патриоти го подкрепиха. Може би са едно”, заяви Явор Божанков от БСП.

„Популизмът трябва да има граници”, заяви Димитър Лазаров от ГЕРБ.

„Преференцията се доказа не като гласуване за личности, а като контролиран корпоративен вот. Така правят собствениците на компании, така правят тези, които искат да купуват вота. Никаква сделка с ГЕРБ няма, камо ли с патриотите”, заяви Йордан Цонев от ДПС.

НА ЕВРОИЗБОРИТЕ: Машинно гласуване ще има в 3000 избирателни секции

„Всички ние от ВМРО ще гласуваме против предложението на ДПС. Ще започнем дебат за промяна по принцип на избиране на народни представители на мажоритарен принцип”, заяви Искрен Веселинов от ВМРО.

„Не преференцията е проблемът. Хората не искат да гласуват за костюмари, а за конкретни лица, а вие им отнемате това право. Това ще е една политическа грешка”, заяви Александър Симов от БСП.

„Всичките ваши изказвания звучат по вашата логика. Централизирана партия от горе до долу. Когато една демократична партия избира с преференции. В демократичните партии няма такива проблеми. Изборът започва от долу нагоре”, заяви Спас Гърневски от ГЕРБ.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.