Мартин Табаков коментира актуалната отвъд Океана тема в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините"

В ефира на "Плюс-Минус. Коментарът след новините" международният анализатор Мартин Табаков коментира намеренията на американския президент Доналд Тръмп да обяви извънредно положение с цел построяването на стената с Мексико.

"Преди да стане президент, Тръмп обеща стената, да демонтира "Обамакеър" и да намали външнополитическия ангажимент на страната, включително посредством американски войници, които са разположени навсякъде в света", каза Табаков.

Той обясни, че темата за стената може да се разглежда по два начина. Според анализатора, ако президентът на САЩ иска стена със стомана, ще му трябват 30 млрд. долара.

Тръмп ще обяви национално извънредно положение

"Изпълнителната власт, в лицето на държавния глава, има право, ако не да определя бюджетите на департаментите, то да пренасочва средства към вече делигирани такива. Политическите предизвикателства са по-интересни, тъй като трябва да си даваме сметка, че няма друго нещо, което да символизира идеологията "Доналд Тръмп", колкото тази стена", добави международният анализатор.

Табаков уточни, че президентът на САЩ ще се опита максимално да укрепи ключови места, през които преминава нелегален поток от мигранти, както и наркотици.

Анализаторът е категоричен, че Тръмп няма да промени решението си за изграждане на стената по границата с Мексико.

Целия разговор по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.