Инвеститорите получават право на постоянно пребиваване в страната, обясни той

„Има няколко погрешни схващания и въз основа на това министерствата и на правосъдието, и на икономиката вземат погрешни решения. Първо – България не предоставя гражданство срещу инвестиции. В Законите за българското гражданство и за инвестициите се казва, че срещу 1 милион лева, инвестирани в различни финасови инструменти, това лице получава право за постоянно пребиваване в България. Това не е гражданство”. Това заяви в предаването „Плюс-минус. Коментарът след Новините" бившият заместник-министър на външните работи и на икономиката Милен Керемедчиев.

Той допълни, че след пет години инвеститорът може да кандидатства за българско гражданство, но не защото е такъв, а защото е изпълнил изискването за срока на пребиваване в страната.

„България не е член на Шенген. Когато страната издаде статут за постоянно пребиваване на чужденец, той има право да пътува само в България. И другото нещо – МВР и другите служби имат 45 дни срок предварително да одобрят това лице – дали той е заплаха за националната сигурност, дали пере пари и т.н.”, обясни още Керемедчиев.

ЕК разкритикува България за даването на гражданство срещу инвестиции

Той е категоричен, че ЕК не иска от държавата да спре практиката за даване на гражданство срещу инвестиции. Според тях България има непрозрачни процедури за даване на гражданство на инвеститори и чужденци.

„Т.е. ЕК казва: „Направете процедурите по-прозрачни”, а ние типично по сталински казваме: „Има проблем, режем, няма проблем””, коментира бившият заместник-външен министър.

По думите му, за последните 10 години, откакто съществува този закон, има 350 постоянно пребивавания и 50 гражданства на инвеститори. По изчисления на Керемедчиев от тях в държавния бюджет са влезли 500 милиона лева. "Те влизат в хазната, използват се за метрото, отиват за строежи на пътища и влизат в икономиката на страната", добави той.

Всички процедури преминават през постоянно пребиваване и след това получаване на гражданство, категоричен е Керемедчиев.

Повече вижте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.