Георги е трябвало да бъде настанен в психиатричната болница в село Карвуна

Майката на 25-годишния мъж, който извърши четворното убийство в Нови Искър, многократно е търсила помощ за сина си. Тя му е била асистент и е търсила финансова помощ, включително с медийна кампания. Очаква се експертиза да установи дали мъжът, убил цялото си семейстов е имал психично заболяване. А на дневен ред отново е въпросът – могли ли са институциите да предотвратят тази трагедия.

Години наред Ирена Ранова търсила помощ за двете си деца – Александър и Георги. И двамата били с ТЕЛК, а Георги бил болен и от туберкулоза. През 2017 година тя е кандидатствала и  по социална програма в община Нови Искър, с която е назначена за социален асистент на единия си син и за личен асистент на другия.

Възможно ли е било да се предотврати трагедията в Нови Искър?

„Двете момчета са с ниско ТЕЛК решение. На база и на социалната оценка, направена от социалния работник, се оказа, че има хора в много по-тежко състояние и те останаха в списъка на чакащите. Като приключихме работа с тях знаех, че нещата са овладяни и няма проблем”, обясни заместник-кметът на Нови Искър Веселка Петкова.

Тя допълни, че след това Ранова не се е обръщал към тях за помощ.

Мъж изби семейството си с брадва (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ирена опитала чрез медийна кампания да събере 6000 лева за сина си, който е страдал от туберкулоза, травматична епилепсия, травматичен артрит, сабореен дерматит и психично заболявамне.

Според специалисти, Георги е трябвало да бъде настанен в психиатричната болница в село Карвуна. Но така и не стигнал до там. Сега той е в ареста и ще бъде обвинен за убийството на семейството му.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.