Договорът за добросъседство постави началото на процеса на присъединяването на страната в НАТО, каза заместник-министърът на външните работи

Ратифицирането на протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО е една голяма, историческа, дълго чакана стъпка с оглед и на факта, че още 1993 г. страната е заявила своето желание за присъединяване към Алианса. Това каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев в ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините”.

Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Северна Македония към НАТО

„Това, което се случи днес можем да отчетем като един от активите в следствие на добрата и изключително координирана работа на българското правителство по време на Европредседателството ни”, каза той.

Той обясни, че след ратифицирането на протокола от всички държави членки на Алианса, членството на Северна Македония в НАТО ще стане факт.

„Договорът за приятелство и добросъседство, който бе сключен между България и Северна Македония, постави началото на този процес, защото България също имаше определени условия, на които трябваше да бъде отговорено, за да стигнем до тази историческа стъпка”, каза заместник-външният министър.

Георгиев обяви, че с над 10% се е увеличил двустранният стокообмен между България и Северна Македония след подписването на договора. „Няма как да търсим отрицателен знак в това, че две братски, две граничещи си държави, търсят начина, по който да сътрудничат помежду си. Ние търсим начините, по който да работим заедно и да развиваме в просперитет региона”, каза той.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.