Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от “Без багаж“ ще отведат зрителите в традиционните японски страноприемници, които не са се променяли с векове тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.  Риокан е вид традиционен японски хан, просъществувал до наше време от VIII век от н.е. Такива ханове обслужват пътници по магистралите на Япония. Обикновено те разполагат с покрити с татами стаи, общи бани и други обществени зони.

В големите градове на Япония днес е трудно да се намери риокан, защото повечето са много по-скъпи в сравнение с модерните хотели и хостели. Както навсякъде по света, хотелите стават стандарт в японския градски туризъм.

Традиционните риокани се срещат по-често в живописни селски райони, а през последните години много от тях са възстановени в оригиналния си стил.

Типичният риокан има сравнително голямо преддверие, с дивани и столове, където гостите могат да седят и да разговорят. Стаите за гости са изградени по традиционни японски методи: настилките са татами, а вратите са плъзгащи се. Обувките се оставят отвън, по татамите се ходи бос. Много от стаите разполагат с веранда или балкон, също отделен с плъзгаща се врата.

Почти всички риокани имат общи зони за къпане, обикновено разделени по пол, като се използва водата от горещ извор, ако има такива наблизо.В районите с естествени горещи извори има висока концентрация на риокани.

Как изглежда традиционният японски риокан? Гледайте “Без багаж“ тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.