Молдовските граждани, които се намират в България, ще могат да гласуват в молдовското посолство в София

Гражданите на Република Молдова избират нов парламент. Те ще гласуват също и на консултативен референдум за намаляване на броя на членовете на парламента от 101 на 61 и за възможността депутатите да бъдат изтеглени от длъжност, ако не изпълняват правилно задълженията си, съобщават Молдпрес и БТА.

Facebook премахна страници и профили, насочени към хора в Молдова

Страната е отворила 2141 избирателни секции, от които 47 са на левия бряг на Днестър (Приднестровието). Избирателните секции бяха отворени в 07.00 часа и ще се затворят в 21.00 часа. За първи път парламентарните избори се провеждат по смесена избирателна система. Гражданите избират 50 депутати по партийни листи и 51 в едномандатни избирателни райони. 

Също така за първи път на избирателните секции бяха инсталирани камери за наблюдение, но ЦИК твърди, че те не представляват заплаха за тайната на гласуването. Камерите ще записват какво се случва в избирателната секция, записвайки не само картината, но и звука. Всички записани данни ще се съхраняват на карта с памет и ще се използват в случай на инциденти. 

ЕС спира помощ от 100 млн. евро за Молдова

За избори и референдум бяха отпечатани 11 863 788 бюлетини. За участие в днешните избори ЦИК регистрира 15 конкуренти в националния избирателен район и 321 в едномандатните избирателни райони. Освен това ЦИК акредитира над 4000 национални и международни наблюдатели. Разходите по провеждането на парламентарните избори възлизат на 110 милиона молдовски леи (11 млн. лева).

За молдовските граждани, които се намират в България, в молдовското посолство в София е отворена една секция, където те могат да гласуват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.