В Египет са Ангела Меркел, Доналд Туск, Жан-Клод Юнкер, емири, крале, а България е представена от премиера Бойко Борисов

Първа в историята среща на върха на Европа и Арабския свят. В Египет президенти, премиери, емири, крале и министри обсъждат мигрантите, сигурността, климата и търговията. България е представена от премиера Бойко Борисов.

Високото държавно ниво на срещата води след себе си особено бдителни мерки за сигурност - да опазят 49-ма лидери от Европа, Азия и Африка. Форумът е в известния като “град на мира” египетски курорт Шарм ел Шейх. Тук е имало много конференции за сигурността в Близкия Изток.

Борисов: С президента на Египет сме добри приятели (ВИДЕО+СНИМКИ)

Срещата между политиките на Запада и Изтока е по темите за мигрантите, тероризма и климата идва в особен момент и за арабския, и за европейския свят. Лигата на арабските държави има много теми, които може да постави на масата - за връщането на бежанци, ситуацията в Сирия, Либия, отношенията между Палестина и Израел, както и търговията с Европа.

Евросъюзът следи и друга вълна - чака Великобритания да излезе от него. Въпреки че официално Brexit не е тема на разговорите се очаква в кулоарите на Конгресния център в Шарм ел Шейх Тереза Мей да работи и за дипломатическото бъдеще на Острова.

В Египет са канцлерът Ангела Меркел, евролидерите Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, емири, крале, а България е представена от премиера Бойко Борисов. „Когато се прегръщаш с президента на Египет, трябва да имаш гарантирани също толкова добри отношения и с президента на Турция. Моите отношения с тези хора са такива, че да не излагаме на риск България”, коментира премиерът.

Борисов се срещна с емира на Кувейт и вицепремиера на Оман (СНИМКИ)

Относно Brexit, Борисов заяви, че няма нищо по-лошо от излизане на Великобритания от ЕС без договор. „За мен най-важното е да има ексклузивно в договора за Британските служби, защото те са едни от най-добрите в света и аз държа те да останат в Европа по начинът, по който са сега”, каза още премиерът.

В Египет, където в неделя и в понеделник ще се говори за мир и за партньорство, още действа извънредното положение срещу тероризма, въведено през 2017г. То бе обявено заради експлозии в две църкви, при които загинаха 45 души.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.