Форумът е в известния като “град на мира” египетски курорт Шарм ел Шейх

Втори ден Европа и Арабският свят говорят за търговията, инвестиции и сигурност. На форум в египетския курорт Шарм ел Шейх 49-ма президенти, премиери, крале, емири и министри участват и в двустранни срещи.

Любопитно за целия европейски свят е присъствието на краля на Саудитска Арабия - той се появява публично рядко. А точно в последните месеци отношението към него е особено заради съмненията, че синът му е свързан с убийството на журналиста Джамал Хашоги в Истанбул през октомври.

СРЕЩА НА ВЪРХА: Лидерите на ЕС и Арабския свят се събраха в Египет (ОБЗОР)

Въпреки че около 700 медии следят форума в пустинята, до журналистите стига малко информация, защото мерките за сигурност са големи и достъп до лидерите почти няма.

Българският премиер Бойко Борисов дойде с нагласа да защитава балансирана международна политика, която да не позволява към страната ни да идват нелегални имигранти. От вчера насам той се срещна с египетския президент Сиси, председателя на Европейския съвет Доналд Туск, емира на Кувейт и вицепремиера на Оман. Сърдечен поздрав се видя между българския премиер и британския министър-председател Тереза Мей - но, засега, на снимка.

Brexit не е тема, която официално ще се обсъжда с Арабския свят, но всички евролидери се вълнуват какво и как ще стане с Великобритания - т.е. със сигурност кулоарна дипломация ще има.

Разговорите в Шарм ел Шейх, определян като „града на мира”, продължават.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.