Спад на контрабандата на цигари у нас отчетоха петте най-големи тютюневи компании в България

Бизнес в бяло на пазара на горива поиска премиерът Бойко Борисов. Той заплаши, че който не спазва законите, отива в ареста. В същото време, за контрабандата на цигари браншът отчете лек спад. За последните три месеца на 2018-та. Незаконната търговия с тютюневи изделия у нас е била 4,4 на сто. С почти процент по-малко в сравнение с месеците от юни до септември.

Най-сив е бил браншът в Хасково, Плевен и Перник. Абсолютният рекорд е в Хасково - където 12% от цигарите са били без бандерол. Най-прозрачна е била тютюневата търговия в Добрич и Габрово - там само около 1% от цигарите са били без платени данъци.

В склада край Свиленград имат опит с цигари без бандерол. Годишно митниците задържат 51 милиона къса. Половината от тях - на Капитан Андрееево. „Имаме случаи на задържани контрабандни цигари в кутии от баклава, прах за пране, кутии от сок”, казва Диана Маркова от Агенция „Митници”.

Според вътрешния министър, службите вече засекли доста контрабандни канали, затова и по-малко били организираните групи. „Говорим основно за куфарна търгвоия и преминаване през зелена граница, основно от съседни държави” каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

Македония, Гърция и Турция са в списъка на съмнителните съседки. „Има такъв вид цигари, които са произведени легално, но са дистрибутирани нелегално”, казва Вержиния Джевелекова от Инициатива „Срещу незаконната търговия”.

Друг проблем на пазара бил тютюнът за свиване. „Над 2/3 от този пазар е нелегален, този тютюн е български, купува се на килограм”, казва икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Според икономистите, ако за нелегалните цигари беше платен акциз, в хазната годишно щяха да влизат с около 100 млн. лв. повече. А, според премиера, борбата с цигарената контрабанда била за пример за останалите как се спазват законите. „Тези, които не се съобразиха в цигарения бизнес  - в арестите, в алкохолния бизнес - в арестите”, каза Бойко Борисов.

И дойде предупреждение за друга контрабанда - незаконната търговия с горива. „Моят най-колегиален съвет към всички  е да си приведат бизнеса в бяло. Времената са такива, че държавата се дисциплинира”, допълни още Борисов.

И никой нямал основание да се противи на новото видеонаблюдение.

На границата: Хванаха грък с 2 500 кутии контрабандни цигари

„И вече много започнаха да скърцат. Не можеш да искаш да си правиш профилактика на измервателните уреди, когато ти идва танкер - ще го направиш преди или след това. Всичко заснемате. Всяко едно движение заснемате - по разтоварване на кораби, танкери - да го имаме на филмче. И като има претенции, да извадим филмчето и да ви видя дали сте действали правомерно или неправомерно. Дали толерирате или нетолерирате някого”, коментира още Бойко Борисов.

Държавата ще следи пътя на горивата от танкера до резервоара (ВИДЕО+СНИМКИ)

Вчера Петролната и газова асоциация подала сигнал до МВР със съмнения, че някои бензиностанции укриват данъци. Службите вече работели.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.