Възнаграждението на депутатите отново е на дневен ред

Депутатите ще решават дали да променят правилника си така, че бойкотиращите работата да не получават възнаграждение. Надницата на депутатите отново е на дневен ред след бойкота на БСП да не присъстват на пленарните заседания. Депутатите от "Обединени патриоти" имат няколко предложения, с които да спрат възнагражденията на депутатите, които не спазват работното време и да не получават дори тази 1/3, равняваща се на около 1000 лв. на месец, дори при отсъствие от пленарната зала.        

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Нашето предложение е продиктувано от схватката между ГЕРБ и БСП, на които не им стиска да направят промени, които ще ударят по техни депутати. Тези, които не присъстват на три или пет заседания не получават абсолютно никакво заплащане”, коментира Валери Симеонов.

„Вие ако не отидете на работа ще получите ли заплата от вашите работодатели. Смятаме, че трябва да бъдем солидарни към всички български граждани, които, като не отидат на работа, нямат право на възнаграждение”, коментира председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„И от НФСБ, и от „Атака” сме внесли предложения”, заяви лидерът на партия „Атака“ Волен Сидеров.

От БСП твърдят, че не искат пари, щом не ходят на работа. Дори двама червени депутати ще връщат средства за ловно изложение в Австрия, на което са били на парламентарни разноски, въпреки бойкота. БСП добавя и свое предложение за промени в правилника. То гласи: заплатите на депутатите да бъдат замразени.

От ДПС обаче виждат в предложението посегателство срещу парламентаризма. 

„Всеки опит парламентът да бъде превърнат в услуга на някого е заплаха за държавата. Никой не говори за качеството на законите, занимаваме се с дневния ред, който да не би да вкарат някой законопроект, който да развали и без това скапания им брак с националистите”, коментира Йордан Цонев от ДПС. А Цветанов бе категоричен, че колаицията е стабилна.

Докато решението на НС стане факт, въпреки бойкота, депутатите ще имат право да получават  представителни разходи и пари за бензин в служебните коли. От БСП декларират, че се отказват от тях.

Междувременно стана ясно, че ВМРО започва подготовка за самостоятелно явяване на евровота. Това е официалната позиция на партията. Всичко това идва на дневен ред, след като вчера беше провален коалиционният съвет на Патриотите и не се стигна до никакъв резултат за общо явяване на евровота. Днес на извънреден коалиционен съвет между ГЕРБ и "Обединени патриоти" стана ясна и друга новина – в четвъртък те ще излязат с обща позиция и за президентското вето, което държавния глава наложи на Изборния кодекс, тъй като ВМРО и „Атака” обявиха, че то трябва да бъде подкрепено.

Репортери: Лора Инджова; Таня Иванова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.