Решението идва след призив на членове на Конгреса на САЩ Apple и Google да го премахнат от своите магазини

Google отказа да премахне приложението на правителството на Саудитска Арабия за следене на жени, съобщава сайта за технологии и наука "Гизмодо", цитиран от БГНЕС. Заедно с други функции приложението дава възможност на саудитските мъже да следят и забранят пътуването на жените и подчинените си.

Решението да не се премахне приложението следва писмото, което бе изпратено на 21 февруари и което е подписано от дузина членове на Конгреса, които призовават изпълнителните директори на Apple и Google да премахнат от своите магазини въпросното приложение.

Мобилно приложение не позволява на жените да напускат Саудитска Арабия

В писмото на депутатите се признава, че приложението предлага и някои „рутинни функции” като подаване на заявка за преиздаване на изтичащи документи като паспорти и регистрационни номера на клона. В писмото обаче се обръща специално внимание на „тревогата на представителите относно характеристиките на приложението, които пречат на свободното движение на саудитски жени и работници мигранти“.

„Изобретателността на американските технологични компании не трябва да се извращава, за да се нарушават човешките права на саудитските жени“, пишат те. „Иновациите от двадесет и първи век не трябва да продължават тиранията от шестнадесети век. Поддържането на това приложение във вашите бази позволява на компаниите и американските ви служители да бъдат съучастници в потискането на жените от Саудитска Арабия и работниците мигранти", пише още в писмото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.