Френският президент отправи апел за по-силен Европейски съюз

Призивът на френския президент Еманюел Макрон за по-силен Европейски съюз получи подкрепа извън пределите на Франция, предаде Асошиейтед прес.

Финландският премиер Юха Сипиле каза, че подкрепя идеята на Макрон за един съюз, в който да има повече "сигурност, устойчив икономически растеж и амбициозна климатична политика". Хората имат нужда да видят, че "ЕС е способен да взима решения и да ги прилага", каза Сипиле.
Белгийският премиер Шарл Мишел също подкрепи призива на Макрон и каза, че той лично се надява на "една Европа, която защитава свободата и демокрацията".

ЦЯЛАТА СТАТИЯ НА БЪЛГАРСКИ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ТУК

Германското правителство заяви, че е важно за проевропейските сили да формулират идеите си за бъдещето на ЕС. Германия обаче засега не даде оценка на отделни детайли от предложенията на Макрон за реформи на блока, отбелязва АП. "Важно е за проевропейските сили да определят своите концепции преди европейските избори. Германското правителство подкрепя активна дискусия за посоката, по която да върви ЕС", се казва в кратко изявление на правителството.

Според Александър Гауланд от партия "Алтернатива за Германия" обаче предложенията на Макрон за обновяване на ЕС ще доведат веднага до повече правила и бюрокрация и ще ограничат още повече суверенитета на страните членки. Съоснователят на германската крайнодясна формация смята, че всичко това ще влоши още повече кризата в ЕС.

Макрон: Гражданите на ЕС да защитят застрашената Европа с гласовете си на евроизборите

Във Франция Жордан Бардела, който е начело на предизборната листа на крайнодясната партия Национален сбор, заяви, че Макрон е сам на европейската сцена и че той е ядосан на страните от Източна Европа, както и на Италия. Според Бардела френският президент се отнася към източноевропейските страни като че ли са луди, а към Италия - като че ли е националистически парий. "Той е напълно сам в плановете си за федерална Европа, за европейско възраждане, докато всички народи на Европа искат да си върна властта и националния суверенитет", каза Бардела пред телевизия Бе Еф Ем.
В статията си Макрон отправя редица предложения, сред които за създаване на агенция за защита на изборите в страните членки от кибератаки и други манипулации. Той иска и забрана за финансиране на политическите партии в ЕС от чужди сили. По отношение на миграцията Макрон призовава за по-строг граничен контрол, за общи гранични сили и за общи правила за предоставяне на убежище. Той отправя апел Европа да оглави борбата срещу климатичните промени, като си постави цел за нулеви емисии на въглероден диоксид до 2050 г. и като намали употребата на пестициди наполовина до 2025 г.

Пълният текст на статията на Макрон, предназначена за всички 28 страни членки на блока, може да бъде открит на страницата на френското президентство в линка https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2019/03/04/pour-une-renaissance-europeenne. Там има превод на всички официални езици на страните членки, включително на български.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.