Новината дойде по време на двудневната визита на руския премиер Дмитрий Медведев у нас

Русия обмисля варианти за облекчаване на визовия режим. Новината идва от София след двудневната визита на руския  министър-председател Дмитрий Медведев.

След енергетиката дойде ред на туризма. Годишно над половин милион руснаци идвали на родното Черноморие, а около 50 000 българи избирали Русия.

„Ние реализираме един доста голям проект, който предвижда улесняване на визовия режим за туристите от различни страни”, заяви Дмитрий Медведев.

„Не бива да се делим на русофили и русофоби. Нека да си гледаме нашите български интереси”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Борисов и Медведев откриват Българо-руски бизнес форум

А те предвиждат да сме лоялен член на Европа, но да поддържаме и добри отношение с Русия заради синьото гориво и много туристи. България обмисля възможността за евентуално субсидиране на чартърни полети , каквато практика имало в Турция и директен ферибот от Бургас до Новоросийск.

„Този ферибот ще им дава възможност да идват с коли, да си карат покъщнината. Би улеснило туризма. Имаме и зимен, и летен и голф”, заяви Борисов.

„Обсъдихме комуникацията между градовете ни, между морските пристанища. Това е много важно, особено във времето, когато съседите ни не спят”, заяви Медведев.

СНИМКИ ОТ ПОЛАГАНЕТО НА ЦВЕТЯ НА ПАМЕТНИКА НА ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ СРЕЩАТА МЕЖДУ МЕДВЕДЕВ И КАРАЯНЧЕВА ВИЖТЕ ТУК

„За съжаление санкциите въздействат много, особено в селското стопанство. Стотици милиони губим, затова винаги съм настоявал да се върнем на масата за преговори и да се приключи с тези все по-нарастващи конфликти”, коментира Борисов.

Много от редовните руски туристи имали и имоти в България. Въпреки това почивките са намалели с около 20 на сто. Причината, според Москва, била обвързването на лева с еврото.

„Ако погледнем последните години, ще разберем, че туристите са намалели с 20 %. Каква е причината? Причината е, че българският лев е обвързан с еврото”, обясни Максим Орешкин, министър на икономическото развитие на Русия.

СНИМКИ ОТ ХРАМ-ПАМЕТНИКА "СВ. АЛЕКСАНДЪР НЕВСКИ" ВИЖТЕ ТУК

Премиерът Борисов обаче видя комплимент в руския упрек и потвърди, че влизаме в чакалнята за еврото.

„Ние пък се гордеем с това, че имаме една стабилна валута, обвързана с еврото. Без да иска той ни направи голяма реклама. За хейтърите говоря в момента. Стабилният лев вече 22 години”, коментира Борисов.

„Има една друга хубава валута- китайският юан, може би в тази посока може да се работи. Пазарът там е огромен”, заяви Медведев.

По рано през деня руският премиер се срещна с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева. Двамата поднесоха цветя пред паметника на Цар Освободител. Визитата на Дмитрий Медведев продължи в Синодалната палата, където разговаря с Негово Светейшество Българския патриарх Неофит. 

ВСИЧКО ЗА ВИЗИТАТА НА МЕДВЕДЕВ У НАС ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.