Според израелския лидер Нетаняху Иран прибягва до незаконни мерки за превоз на гориво

Израелските военноморски сили може да предприемат действия срещу контрабандата на ирански петрол, заяви вчера пред военноморски офицери израелският премиер Бенямин Нетаняху. Той призова световните сили да осуетят всякакви опити на Техеран да заобикаля санкциите на САЩ, съобщи БТА.

Пред офицери от ВМС израелският лидер заяви, че Иран все още прибягва до незаконни мерки за превоз на гориво, каквито започнал да използва преди ядреното споразумение от 2015 г. Според него те са облекчили западните санкции срещу иранския петролен сектор. Миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп се оттегли от това споразумение и върна част от санкциите с целта да сведе иранския петролен износ до нула.

Европейски съд не размрази средствата на „Хамас“

"Иран се опитва да заобиколи санкциите чрез прикрита контрабанда на петрол по морските пътища и доколкото тези опити се разширяват, ВМС ще имат по-важна роля в блокирането на тези ирански действия", каза Нетаняху. "Призовавам цялата международна общност да спре иранските опити да заобикаля санкциите по море и, разбира се, по всякакви (други) начини", допълни той.

Не е ясно как Израел би спрял подобна дейност и дали би рискувал пряка конфронтация по море с ирански съдове. Израелските ВМС, чиито най-големи кораби са ракетни корвети и малък флот от подводници, действа най-вече в Средиземно и Червено море.

САЩ и Израел напуснаха ЮНЕСКО

Според експерти по корабоплаване иранските методи за контрабанда на петрол са включвали промяна на имена на кораби и флаговете им, изключване на транспондерите за местоположение на корабите и извършване на трансфери от кораб на кораб в крайбрежни води, както и далеч от големи търговски центрове. Засега по въпроса няма отговор от Иран.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.