Около 60 от общо 600-те "ялъ" на Босфора са в момента за продан, а цените са доста изгодни

Кризата в Турция принуди милионери да обявят за продан прелестните си палати край Босфора.  Луксозни къщи търсят новите си собственици. Какви са предложенията и какви са кандидатите да закупят популярни от турските сериали имоти - разказват колегите от "Дойче веле" в свой репортаж.

Плаването през Босфора е като пътуване в историята на Истанбул. "Ялъ" - така наричат тук прелестните палати, накацали по европейския и по азиатския бряг на Босфора. Всички те са били построени през последните 300 години. По поръчка на богаташи. „Тези вили са сред най-скъпите и най-луксозните недвижими имоти в Истанбул. И обикновено се виждат само от водата. Откакто Турция затъна в криза, все повече собственици обявяват прелестните си палати за продан", обяснява Юлия Хан, кореспондент на медията.

Престижните обекти на Ердоган застрашени от дълговата криза в Турция

За Тарик Ал-Фадел и Ухур Айхан кризата е истинска благословия. Айхан е брокер на луксозни надвижими имоти, а Ал-Фадел представлява интересите на богаташи от Персийския залив. Вилата, която оглеждат днес, е сред по-скромните "ялъ" на брега на Босфора. 8 стаи, две кухни, два салона. Много мрамор и огромен частен кей за яхти точно пред прозорците на всекидневната. Цената - 130 милиона турски лири, което се равнява на около 21 милиона евро. „Около 60 от общо 600-те "ялъ" на Босфора са в момента за продан, а цените са доста изгодни, тъй като лирата загуби много от стойността си. Затова и търсенето е голямо”, коментира брокерът Тарик Ал-Фадел.

Ще се обърне ли Анкара към Европа и на каква цена?

От миналата година насам турският пазар на недвижими имоти претърпя сериозни промени. И то не само тук на Босфора. Заради девалвацията на лирата турците купуват все по-малко. Продажбите на чужденци обаче нараснаха с цели 80%, като купувачите идват предимно от арабския свят. Правителството подкрепя тази тенденция, предлагайки турско гражданство на чужденците, закупили в Турция имот за повече от 250 000 долара.

Орбан с план за 3 млрд. евро как да спре бежанската вълна

„Моите клиенти проявяват в момента голям интерес към недвижими имоти в Турция. Защото са убедени, че си заслужава да вложат парите си тук. Един ден турската икономика ще се съвземе и тогава инвестицията им ще се изплати.  Много араби познават вилите от турските сериали, които вървят по тамошните телевизии ден и нощ. Хората буквално са полудели по тях. Понякога дори ми се обаждат клиенти, които непременно искат да купя вилата, показвана в любимия им турски сериал”, обяснява Ухур Айхан, брокер на  недвижими имоти. В края на огледа двамата брокери се уговарят да продължат преговорите си по-късно. А това означава, че съвсем скоро  вилата и изгледът към Босфора ще сменят собственика си.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.