Депутатите бяха посрещнати с прекършени цветя при главния вход на парламента

Денят на жената премина под знака на домашното насилие. Жени - жертви на тормоз вкъщи поискаха по-строги наказания.

В понеделник те ще внесат предложенията си в Министерския съвет. А по-рано днес организираха и инициативата "Цвете за нея", като оставиха прекършени цветя на стълбите на Народното събрание. Тази вечер по улиците на София премина и шествие.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Жертви на домашно насилие в България за 2018 г. са над 30 жени - 30 прекършени цветя. Сред тях е и дъщерята на Ваня Министерска - 23-годишната Дарина. На 29 октомври тя бе убита заедно с едногодишното си дете от приятеля й Викторио.

"Аз нямам друго дете. За мен това е целта в живота – да се боря за другите жени. Не минава ден, трудно се живее с тази трагедия", казва Ваня Министерска.

С протести и стачки отбелязват 8 март по света

Днес депутатите бяха посрещнати с прекършени цветя на стъпалата при главния вход на парламента. В подкрепа на „Цвете за нея” се обяви и омбудсманът Мая Манолова.

"Те са абсолютно прави да искат ефикасни промени в Наказателния кодекс, с които да накажат бързо и справедливо насилника", заяви Манолова.

Председателят на парламента – Цвета Караянчева, също се ангажира с каузата.

"Тези дами ще дойдат и ще ми кажат неща, които те са преживяли. Защото ние законодателите можем теоретично да свършим работата", каза Караянчева. 

А днес Ваня споделя за своята ежедневна кауза, която я държи още жива, въпреки трагедията, сполетяла дъщеря й Дарина и внучето й Никол.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.