Тази година България се представя със щанд от 100 кв. м

Министърът на туризма Николина Ангелкова откри българския щанд на международната туристическа борса Интурмаркет 2019. Форумът се провежда в периода 9-11 март в Москва и се организира със съдействието на Федералната агенция по туризъм, Федералната агенция по въздушен транспорт, Руската хотелиерска асоциация и други водещи структури в областта на туризма.

Тази година България се представя със щанд от 100 кв. м. Заедно с Министерството на туризма, участие в него вземат общините София, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Приморско и Казанлък. Очаква се изложителите в тазгодишното издание да са над 1 400 фирми от над 130 страни и всички руски региони и национални туристически представителства. Прогнозите са броят на посетителите да надвиши 74 хил. души.

Русия е сред най-важните генериращи пазари за входящия туризъм на България, заяви министър Ангелкова. И посочи, че се работи активно за насърчаване на пътуванията на граждани от Руската федерация у нас. Провеждаме активна маркетингова кампания за популяризиране на разнообразния туристически продукт сред руските туристи , информира още министърът. Тя уточни, че се търсят и иновативни проекти, които да отговарят на търсенето на посетителите от федерацията.

В първия ден на туристическата борса беше проведена и специализирана презентация на тема „България – повече от море“. Руски туроператори, туристически агенции, медии и гости на изложението ще имат възможността да се запознаят с националната туристическа реклама за настоящата година.

На българския щанд ще могат да се запознаят с българския фолклор и да видят редица атрактивни презентации. Гостите ще научат за най-интересното, което предлага България, за морски туризъм, поклоннически туризъм, гурме и винени дестинации, младежки пакети, спортен и приключенски туризъм, културни и исторически забележителности и много други.

Малко по-късно министър Ангелкова се срещна с изпълнителния директор на Асоциацията на туроператорите в Русия – АТОР Майя Ломидзе. Те разговаряха в рамките на работното посещение на българския министър в Русия, по време на международната туристическа борса Интурмаркет 2019. Акцент на дискусията бяха възможностите за насърчаване на двустранните пътувания.

На срещата беше обсъдена и възможността за провеждане на съвместна конференция между туроператори, членове на АТОР и представители на българския бизнес. Това домакинство ще даде допълнителни възможности представителите на туристическия бизнес на Русия да видят на място разнообразните възможности, които предлага страната ни за почивка и пътувания, заяви министър Ангелкова. Майя Ломидзе определи като много успешна и ползотворна българо-руската конференция в областта на туризма в София, която бе открита от премиерите на България Бойко Борисов и на Русия Дмитрий Медведев.

След разговора с Ломидзе Ангелкова проведе работна среща със Сергей Кривоносов, депутат от Държавната Дума, зам.- председател на Комитета по физическа култура, спорт, туризъм и въпросите на младежта, председател на подкомитета по туризъм. 

Русия е сред най-важните пазари за българския туризъм и ние полагаме последователни усилия за гарантиране на най-добрите условия за руските туристи и руските туроператори, предлагащи България като приоритетна дестинация, каза министър Ангелкова. Тя посочи, че по време на посещението на министър-председателя на Руската федерация Дмитрий Медведев у нас беше подписана двугодишна Програма за съвместни действия в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на икономическото развитие на Руската федерация.

Министърът обясни още, че двата основни продукта на които се набляга са културно-историческия туризъм и развитието на детските лагери. Имаме над 1850 фестивала- местни, регионални и от национално значение. Участието във фестивали допълнително насърчават пътуванията на граждани от федерацията, каза още тя.

Реализирането на проект за ферибот ще увеличи броя на туристите между двете държави, изтъкна Сергей Кривоносов. Двамата се обединиха около мнението, че круизният туризъм има важно място сред продуктите и затова трябва да се насочат усилия за популяризирането му.

Ще се работи активно за задълбочаване на сътрудничеството между българската и руската черноморски организации, заяви министър Ангелкова и посочи още, че това би имало допълнителен положителен ефект за развиете на туризма в двете страни.

Предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на туризма с Алтайския край, обяви министърът на туризма Николина Ангелкова при разговорите си с Павел Владимирович Дитятев, зам. – председател на правителството на Алтайския край и министър на икономическото развитие и с Евгений Виталиевич Дешевих, началник на Управлението за развитие на туризма и курортното дело. В момента се водят преговори и уточняват детайлите по документа.

Работи се и по организация на форум, насочен към здравния туризъм, информира министър Ангелкова. Това е сфера, в която може много активно да си партнираме с Алтайския край. Руските туристи най-често посещават България през лятото и основно на морето, страната ни обаче е известна и с културно-исторически и зимен туризъм. Министърът посочи още, че може да се разработят съвместни културни- исторически маршрути, които да допринесат за увеличаване на пътуванията.

Представителите на Алтайския край заявиха, че имат интерес към инвестиции в сферата на туризма в България. Те посочиха, че са запознати с богатата ни култура и множеството исторически паметници, които са под закрила на ЮНЕСКО.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.