Идеите вече са внесени в Министерския съвет

Жертви на насилие и техните близки внесоха предложения за по-суровни наказания. Едно от тях е да отпадне условието жената системно да е тормозена, за да се квалифицира домашното насилие като тежко престъпление. Друго искане е да няма  съкратена процедура, която дава право на насилниците да се договарят за по-лека присъда. Останалите предложения за промени са криминализиране на психическия тормоз, създаване на кризисни центрове във всички областни градове на страната, сформиране на денонощни мобилни екипи, които да реагират моментално на сигналите за тормоз, както и създаване на регистър на сигналите за насилие.

В ефира на „Плюс-Минус. Коментарът след новините” юристът Албена Белянова и Ваня Министерска, чиято дъщеря е била убита от бащата на детето ѝ, разказаха защо внасят в Министерския съвет исканите промени. Те твърдят, че въпреки първоначално приетите такива, някои предложения не са били разгледани.

„Две от нашите предложения са били отстъпления от предварително внесения като проект за изменение на Наказателния кодекс и за това се налага ново внасяне на тези предложения”, каза Велянова. И поясни, че това са криминализрането на психологическото насилие, което не се е случило макар и да е фигурирало в първоначалния проект, внесен от ГЕРБ. В списуъка с измененията е и въведената системност – един акт да бъде счетен за домашно насилие едва след втори подобен случай.

В ДЕНЯ НА ЖЕНАТА: Поискаха по-строги наказания за домашно насилие

„Като жена и юрист не мога да си представя как една жертва ще си събира доказателства и след това ще доказва по-тежко извършеното деяние”, добави юристът.

Според Ваня Министерска промените трябва да са комплексни. „Важни са програмите, които трябва да се внедрят – още от детската градина, където децата да бъдат подготвени, че момичета и момчета са равни, за да могат да израстнат пълноценни членове на това общество, зачитащи правото на всеки жив индивид”, споделя тя.

Потвърдиха ареста на мъжа, обвинен за убийството на съпругата си във Варна

Белянова коментира, че исканията им са свързани с изграждането на денонощни кризисни центрове в 28-те града на страната, като там трябвало да има човек на 24-часово разположение. Дамите предлагат създаването на специализирано звено на МВР към всички районни управления, които да действат на подаден сигнал. „Точно в тези специализирани звена трябва да работят обучени полицаи и психолози – специалисти, които знаят как да действат във всеки един момент, при всеки един сигнал, включително и с риск анализ – да преценят дали този сигнал не е фалшив”, допълни Белянова.

Двете споделят, че не са оптимисти относно това, предложенията им да получат одобрение, защото „тази битка се води много дълго време”. „Единственият начин да я загубим, обаче, е да се откажем. Ще продължим да се борим”, казва Белянова.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.