Това се случва като част от програмата на Европейска столица на културата

Езикът и музиката на сефарадските евреи ще бъдат представени в Пловдив, като част от програмата на Европейска столица на културата, съобщиха от Фондация "Пловдив 2019", цитирани от БТА. Публиката ще се докосне до древната им и самобитна култура чрез музикално-театралния спектакъл "От Толедо до Пловдив. Пътят на еврейската сефарадска песен".

Създават Алея на кирилицата в Пловдив (ВИДЕО)

Той ще бъде представен четири пъти в града под тепетата, като първото представление ще се състои на 14 март в Еврейския културен дом "Шалом" с вход свободен. Следващите три месеца ще се изпълнява на още няколко емблематични места в града - Културен център "Тракарт", Регионален исторически музей -Пловдив и Читалище "Петко Р. Славейков 2008".

Спектакълът включва 20 автентични песни на езика ладино. Те се изпълняват от актрисата Ева Волицер с музикален съпровод на флейта, цигулка и акустична китара. Песните са самобитни градски романси и разказват за любовта, младостта, за „трепетите на душата” и красотата.

Експерти по контратероризъм от Израел обучават български студенти

Изпълненията са на староиспанския език ладино, говорен от сефарадските евреи (в превод от иврит Сефарад значи Испания), които намират убежище в Пловдив след прогонването им от Испания през 1492 г. Преди всяка песен публиката ще има възможност да се запознае с превода ѝ на български език, а за цялостното въздействие ще допринасят и картините на Марк Шагал, Модиляни и Цанко Лавренов, които ще се появяват като фон върху голям екран, се посочва още в съобщението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.