Лекциите им са изпълнени с практически занятия

Български студенти от Военна академия на обучение в Института по контратероризъм в Израел. Екип на NOVA посети в института в Херцлия. Там преподават пенсионирани и действащи военни от израелската армия и Мосад, а лекциите им са изпълнени с практически занятия, на които студентите избират сами варианти за действие, като например как трябва да се действа при отвличането на човек или взимане на заложници в търговски център. Понякога човешкият живот зависи от минути. Оказва се че различните институции в Израел са обучени да реагират в рамките на 6 до 8 минути при терористичен акт. Те имат добре изграден протокол и искат да предадат опита си на своите партньори в Европа.

„Лесно е да се направи терористичен акт в Европа. При вас е дори още по-лесно. Дори и да не са проучили обекта си физически, могат много лесно да се подготвят от интернет, където са публикувани схемите на магазините и дори аварийните изходи на един търговски център”, заяви експертът по контратероризъм  д-р Ури Бен Яков.

Затвориха централни улици в Лондон заради подозрителен автомобил

България отговаря на заплахите адекватно според Лъчезар Милушев. Той беше начело на отдела по сигурността в НДК по време на Европредседателство. Именно опасността от терористични атаки в бъдеще кара пък полковник Петър Маринов да основе специалност по национална сигурност във Военна академия. „При нас нивата на опасност не са такива но това което се доказа през последните години е че никой не е застрахован”, смята преподавателят във Военна академия полковник Петър Маринов.

Никой не е застрахован и според  д-р  Ели Кармон. Освен, че преподава в института по контратероизъм той съветва израелското правителство, като е помагал за сигурността на олимпиадите в Атина и Китай.

Затвориха джамия във Франция заради радикален ислямизъм

„България е предимно територия за транзит на терористите. Но освен физическите атентати голямото предизвикателство днес е и информационната сигурност и то дори на правителствено ниво”, заяви експертът по контратероризъм д-р Ели Кармон.

Няма държава в света която да се справи сама с международния тероризъм, казват експертите от института в Херцлия. Но, за да отговорим адекватно на заплахата трябва да се подготвят адекватно и студентите, които в бъдеще ще трябва да се справят с кризите при терористични актове или тежки бедствия и аварии.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.