Решението обяви председателят на партията Веселин Марешки

Кворумът в парламента - на ръба. Парламентарната група на ВОЛЯ напуска парламента. Това обяви председателят на партията Веселин Марешки.

"На съвещание на ръководството на партията и на парламентарната група взехме решение да напуснем парламента. За да няма фалшиви новини и спекулации, исках лично да ви го съобщя", заяви Марешки.

"Причините към момента не мога да ги споделя, защото продължават разговорите. Те не са лесни, повярвайте ми. Искам само да подчертая, че една от ключовите роли на ВОЛЯ в парламента е да осветява лъжите и манипулациите и в парламента, и в политиката, и като цяло в обществото, както и да сваляме маските на фалшивите политици и партии. Нека това наше решение от днес да го приемете като част от тази наша последователна политика", каза той. "Следобед или в следващите дни ще ви дадем повече разяснения по темата", каза още Марешки. 

Марешки: ВОЛЯ напуска НС, за да се върне дебатът за важните неща в обществото (ВИДЕО)

На журналистите не беше дадена възможност да зададат уточняващи въпроси. Малко по-късно, в ефира на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините", лидерът на ВОЛЯ обясни, че мотивите на формацията да напусне пленарната зала са "дребнотемията, с които се занимавал парламентът и "Обединените патриоти". Пред NOVA Марешки настоя за разговори с всички партии и за двугодишен отчет на свършеното от парламента. Така и не стана ясно дали решението на ВОЛЯ е окончателно или подлежи на промяна след политическите консултации.

ВОЛЯ става втората парламентарна група, която няма да участва в пленарните заседания, след като от няколко седмици от зала отсъстват депутатите от „БСП за България“. Възможни са проблеми с кворума, защото депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ формират  мнозинство от 122 народни представители, а ДПС традиционно не се регистрира в началото на пленарните заседания. 

Решението на ВОЛЯ поставя ГЕРБ в сложна ситуация, защото тази седмица НС трябва да гласува окончателно и да реши съдбата на дълговете на мюфтийството, както и на промените в Изборния кодекс. За да се случи това, трябва или нито един депутат от управляващото мнозинство да не отсъства от залата, или ДПС да се регистрират. 

„Всяка една от парламентарните групи може да си определи хода и това, което трябва да предприеме. Разбира се, че ще се чуя с г-н Марешки”, заяви Цветан Цветанов.Страната е стабилна, парламентът върши своята работа и смятам, че най-важното, което в момента ни предстои, е да направим съответните си добри резултати на европейските избори и да се подготвим много по-сериозно за местните избори, заяви Цветанов. Няма предпоставка за предсрочни парламентарни избори, категоричен беше той.

„За кворума не съм особено притеснен. На мен ми е много комфортно сега, когато ги няма БСП. Приемат се законите с едно добро темпо. Парламентът работи ли - работи”, коментира Валери Симеонов, НФСБ. И допълни, че "дълг на всеки народен представител е да ходи на работа". Според Симеонов страната ни не е изправена пред опасността от парламентарна криза. Лидерът на НФСБ припомни, че Патриотите вече внесоха предложение за по-строги финансови санкции за онези народни представители, които отсъстват от работа. Според сега действащия правилник, дори и депутат да не дойде в парламента цял месец, получава една трета от трудовото си възнаграждение, както и част от парите си за представителни разходи. „Ще настояваме да се разгледа, защото хората очакват да видят справедливост“, допълни още Симеонов.

А след като ВОЛЯ последва примера на социалистите с парламентарния бойкот, темата не бе подмината и от БСП. Лидерът на левицата Корнелия Нинова заподозря, че решението на партия ВОЛЯ да напусне парламента е взето след поредни разговори с управляващите.

Междувременно социалистите коментираха и обрата в позицията на ГЕРБ от вчера - вместо да опрости, да разсрочи дълговете на Главното мюфтийство.

„След като ние поставихме така въпроса се започна с гигантската манипулация. Това било въпрос на национална сигурност. Ако не се опростят дълговете ще се радикализира обществото и БСП създава етническо напрежение. Питам ги сега като отмениха опрощаването има ли опасност за националната сигурност? Изведнъж този въпрос в устата на Цветанов вчера стана правен казус. Според нас сделката продължава. Гарантирам ви, че ще бъде прието единодушно от ОП и ДПС. Уж нова сделка, но тя е старата под различна форма. Замазват ви очите за да просъществува възможно най-дълго новата тройна коалиция”, категорична бе Нинова.

ДПС, които не се регистрират в началото на заседанията, запазиха мълчание и за обвиненията в договорки с управляващите, и за крачката назад по проблема с дълговете на мюфтийството. 

Другата важна тема от пленарния ден бе оставката на депутата от БСП Славчо Велков, която бе гласувана извънредно от депутатите в четвъртък сутрин. Причината - здравословни проблеми. Велков обяви, че остава като личен сътрудник на Корнелия Нинова по теми, свързани с националната сигурност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.