Според новите изисквания на НАП личните лекари трябва да свържат касовите си апарати с нов софтуер

Личните лекари скочиха срещу новите изисквания за отчитане към НАП. Медиците предупреждават, че заради наредбата за касовите апарати, здравните досиета на пациентите ще станат достояние на приходната агенция.

Здравето е деликатна тема за Стефан Василев. Смята тази информация за конфиденциална и опасна ако стигне до ушите на недоброжелатели. „Може да отиде и да каже той е болен, изгонете го от работа. Или не му давайте кредит, защото няма да може да го плати. Не е редно данъчните да имат информация за здравето на хората. Какво общо има моето здраве с данъчните?”, пита се той.

Личните лекари са против данъчните да имат достъп до медицинските досиета на пациентите

Според новите изисквания на НАП  личните лекари трябва да свържат касовите си апарати с нов софтуер и така ще се отчитат. Не от контрола обаче се притесняват медиците. „При една проверка задължително ще води до влизане в медицинския софтуер на лица, които не са оторизирани и не би трябвало да бъдат. Опитват се да ни направят продавачи на домати, на картофи. Не може да приравним лекарската професия с такъв тип търговия. Хората не са складова наличност в моя софтуер”, коментира д-р Николай Колев, заместник-председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София.

ЗАРАДИ ДЪЛГОВЕ КЪМ ДЪРЖАВАТА: Спират финансирането на болници и лекари

А това означава данъчните да разбират какви прегледи, изследвания и лечение са назначени на пациента. Какво е здравословното му състояние и от какво е боледувал. Новите правила тревожат и лекарския съюз. От съсловната организация  предупреждават, че възникне ли технически проблем с устройствата, ще спре лечението на пациенти.

„Отвън ще чакат пациенти, а лекарят трябва да пише на хартийки. Които хартийки да нанесе в компютър, а НЗОК не иска това”, коментира д-р Иван Маджаров, председател на БЛС.

Община Перник има 36 млн. лв. задължения

От НАП твърдят, че никога не са изисквали данни за здравословното състояние на пациентите. От Агенциятя за приходите не изключиха възможността за промени. В момента данчните заедно с министерството на финансите правят анализ и едва след него ще стане ясно ще има ли корекции и какви ще са те. Исканията си за промени в наредбата медиците са отправили и към премиера, парламента и ресорните министри.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.