Делото срещу Иван Димитров ще се гледа на 13 май

С протест пред Съдебната палата в Пловдив започна делото срещу д-р Иван Димитров, който е обвинен в убийство на мъжа, влязъл да краде в дома му. Случаят предизвика голям обществен отзвук.

Протест беляза началото на първото заседание по делото срещу д-р Иван Димитров. Повече от 20 души - негови приятели и колеги от болницата, в която той работи, се събраха пред съда в негова подкрепа. Срещу Димитров са повдигнати две обвинения: за убийство при превишаване пределите на неизбежна отбрана и за притежание на незаконно оръжие.

Д-р Иван Димитров беше посрещнат с аплодисменти от хората, дошли да го подкрепят. Лекарят запази пълно мълчание, а протестиращите поискаха делото да бъде прекратено.

Родителите на убития Жоро Джевизов, известен като Жоро Плъха, пък настояват за най-тежката присъда. Те предявиха и иск в размер на 300 хил. лв.

Повдигнаха обвинение на пловдивския лекар, застрелял крадец в гаража си

„Най-голямото наказание искам. Той ми взе душата от мене. Сина ми взе”, сподели майката на Жоро - Златка Атанасова.

„За такива дела, толкова се иска. Колко ще даде съдът, това е друг въпрос”, заяви адвокатът на семейството Красимир Елдъров.

Близките на лекаря, убил крадец: Не е заличавал следи

Според прокуратурата Димитров се е опитал да скрие престъплението, укрил оръжието и молил приятели да изтрият записи от видеокамерите наблизо. Според данни от разследването, във фаталната вечер Жоро Плъха е бил дрогиран. С наркотиците го снабдявала съпругата му.

„С краденето, което взема, той го продава и с парите тя му купува наркотици от махалата и му ги дава на него да се надруса, за да краде. И той вечерта обикновено към 10.30-11 часа излиза и се прибира в ранни зори и обикалял града”, обясни Георги Пенев, прокурор в Окръжна прокуратура- Пловдив. 

Заради нередовно призован свидетел делото беше отложено. А протестиращите в защита на доктора поискаха то да бъде прекратено.

„В живота на всеки човек има моменти, когато се нуждае от подкрепа и точно за това сме тук, за да изкажем нашата морално подкрепа към него”,  коментира д-р Аргир Аргиров - директор на УМБАЛ – Пловдив.  А колегите на доктор Иван Димитров  започнаха подписка в негова защита.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.