Темата нажежи атмосферата на политическата сцена

Политическа буря след скандала с евтините апартаменти на хора от властта. Премиерът коментира, че след случилото се предстоят "тежки решения, и то преди изборите" и се закани много внимателно да проследи сделките на своите хора. Според президента, случаят с апартамента на Цветан Цветанов надхвърля рамките на обикновена имотна сделка. Междувременно се появи информация, че апартамент в същата сграда на изгодна цена си е купила и заместник-министърът на спорта Ваня Колева.

Борисов: Цветанов да помисли откъде дойде тази атака точно сега (ВИДЕО)

Напрежението около имотите на властта нажежи атмосферата на политическата сцена. „Никак не ми е приятна тая тема! Дори и само нарушения да има, не престъпления, много внимателно ще проследя тези сделки, защото решенията в тези случаи са много тежки и то в много кратко време преди избори”, заяви премиерът Бойко Борисов.

Затова Борисов очаква проверките на прокуратурата и антикорупционния орган да приключат бързо. „Въпросът сега е морален”, допълни от Брюксел Борисов. Готов е да свика и Изпълнителната комисия на партията.

„Ще водя разговор не на тема дали е законно или не. Виждам едни лидери взимат за по 200 лв. квадрата, други за 1 200 лв. и са виновни. Все пак, трябва да се изправя и пред моите колеги в ГЕРБ, които казват „при всеки случай ти режеш глави и махаш”, каза още Борисов.

От своя страна, президентът Румен Радев реагира остро на създалата се ситуация и припомни, че лично е настоял Антикорупционната комисия да влезе „в старателно отбягвания периметър на властта”.

„Случаят с апартаментите далеч надхвърля обхвата на една имотна сделка, защото пряко рефлектира върху доверието в политическата класа и държавността”, заяви президентът Румен Радев.

Цветанов: Атаките срещу мен винаги съвпадат с предизборен период

„Днес атаката, която е към мен, вече се изкристализира, излиза и Румен Радев. След като Румен Радев вече взима страна всеки може да си направи равносметка, два месеца преди изборите каква е опорната точка на нашите опоненти”, заяви Цветан Цветанов.

На практика политическите страсти могат да бъдат потушени само след проверката на прокуратурата и антикорупционния орган.

Радев за имотните сделки, Цветанов му отговори

„Тази антикорупционна комисия, която е назначена и контролирана от господин Цветанов, да разследва господин Цветанов, по беззъбия закон, наложен от самия господин Цветанов. Ако това не се случи, наистина можем да имаме сериозен проблем и затова поредното, според мен, гарантирано оневиняване на господин Цветанов, ще се размине с моралната присъда на обществото”, коментира Радев.

„Има закони, които са спазени. Има замяна, която съответства на закона. Има доплащане”, каза Цветан Цветанов.

Новият апартамент на Цветанов: Прокуратурата започва проверка

В скандала с луксозните имоти, заменките и ниските цени, премиерът видя предизборна схема. „Всичко е много добре планирано. Цялата гадост, която в момента ни залива е за нещо толкова битово и елементарно и ненужно. При положение, че имаш в по-хубавата част на квартала два луксозни апартамента, за които си ял бой и си ги доказал, кое наложи да го направим сега. Цветанов да си направи сам изводите откъде му дойде...”, заяви още Борисов.

А пред Европа, по време на официалното откриване на нова зала с българско име, премиерът загатна на опозицията, че към тях също може да има упреци.

„А те какви са били, червената буржоазия след 1945 година? Кои бяха най-хубавите жилища в България – кой живееше на „Позитано”, кой живееше на „Оборище”? Кой живееше в най-скъпите, най-хубавите квартали?”, коментира Бойко Борисов.

Междувременно стана ясно, че още един човек от властта е с апартамент в сградата на „Артекс” в квартал „Изток”. Новият щрих - заместник-министърът на спорта Ваня Колева, на която Цветан Цветанов е кум, си купила апартамент в същата сграда през 2016-та, отново на преференциална цена, съобщи сайтът „Свободна Европа”.

Пред камерата на NOVA тя бе категорична – не е ползвала никакви преференции, по думите й е купила имота на пазарна цена, за което й бил нужен и кредит. Според „Свободна Европа”, за жилището в луксозната сграда Колева платила 1 340 евро на квадратен метър, докато пазарните цени били двойни и дори по-високи.

Според справка в имотния регистър през 2016 г.  зам.-министърът на спорта Ваня Колева купува имот за 665 000 лева, с кредит. По това време тя е парламентарен секретар.

„Нито съм искала преференция, нито съм получила. Преди 3 години това е била пазарната цена на имота, предвид това, че той не е имал акт 16, нито е бил изграден”, заяви Ваня Колева.

Тя имала сантимент към сградата. „Защото за първи път видях фирма, която е проявила отношение към старобългарския. Беше използвала кирилицата, за да напише „тук живеят добри хора, когато правим добро ще се случва добро” – това ме привлече в сградата”, каза още тя.

Цветанов защити Колева, на която е кум. И уточни, че тя и съпругът й имат стабилен бизнес, с който могат да си позволят луксозното жилище на ул. „Латинка”. „Имат един хубав сериозен бизнес от 30 години. Защо да се притеснява човек, когато е направил всичко прозрачно и легално?”, коментира Цветанов.

Жилището на зам.-министър Колева е декларирано още през 2017 г. и пред Сметната палата, а шумът около имотните сделки на хора от ГЕРБ, за Цветанов били знак за едно: „Два дни ние вече не говорим за БСП, не говорим за това, което се случва там. Тактическо мероприятие, да отклони обществото от тези теми и да фокусираме вниманието върху ГЕРБ”.

Имотните сделки - преференциални условия или предизборен шум?

След като вчера стана ясно, че и Вежди Рашидов, и Цецка Цачева имат луксозни жилища, закупени от същата фирма – строител, днес това беше и тема номер едно в кулоарите на парламента.

Рашидов беше лаконичен. „900 евро не са непазарна цена. Трябва да проверите пазара. Водих с търговския директор, когато ги купувам, нормално”, каза Вежди Рашидов.

Темата не подминаха и партньорите на ГЕРБ във властта. „Нямам собствено жилище, но много ви моля, ако намерите нещо евтино и изгодно – 600 евро за мен са много на кв.метър, ако може за 52 лева и 33 стотинки”, каза Волен Сидеров от „Атака”. Сидеров обяви още, че щял да се допита до Цветанов. „Много е зает, виждате преговаря с ВОЛЯ, със СДС…”, коментира още той.

За ДПС проблем – нямало, а органите щели да решат – има ли нарушаване на закона или не. „Ами хубаво е всеки да си има някакво жилище, което да обитава. Колкото повече, толкова повече”, заяви Хамид Хамид от ДПС.

А антикорупционната комисия в парламента засега не мислила да се самосезира. „Трябва да бъде обсъдено на заседание на комисията, но вчера от разговора, който водих с колегите не съм усетил да има настроения за разглеждане на проблема в нея”, заяви  Борис Ячев от НФСБ.

 

 

 

 

 

 

Междувременно, от строителната компания "Артекс" заявиха в официална позиция, че са на пазара от 25 години и са попаднали в чужд медиен сценарий.

От „Артекс” подчертават, че очакват да не бъдат въвличани в предизборната риторика, защото авторитетът им е само на архитектурно-строителния, а не на политическия терен.

Компанията уверява, че ако има съмнение за законността на която и да е направена сделка, всички документи ще бъдат на разположение на контролните органи.

Цялата позиция на "Артекс" четете ТУК.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.