Премиерът Бойко Борисов от Брюксел се закани виновните да си понесат последствията

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка на новозакупените имоти на Цветан Цветанов, Цецка Цачева, Вежди Рашидов и Ваня Колева.

От Комисията заявяват, че ще проверят всички данни и обстоятелства, публикувани в медиите, включително пазарните цени на имотите, произхода на средствата за покупката им, както и търговия с влияние и конфликт на интереси при приемането на законодателни промени от страна на Народното събрание. Ще бъде проверена и дейността на фирмата-продавач, както и нейното евентуално участие в обществени поръчки.

От Комисията също така заявяват, че ще бъдат анализирани всички сделки за покупко-продажба, осъществени от дружеството "Артекс" от 2017 до 2019 г., за да анализират цените, на които обичайно продават имотите. Ще бъдат проверени и разрешителните за строителство на компанията в този период. 

Цачева иска да бъде проверена от главния прокурор за имота

Върховната прокуратура също възложи проверката на Комисията за противодействие на корупцията.

В петък сутрин правосъдният министър Цецка Цачева внесе искане до главния прокурор и антикорупционния орган за незабавна проверка на закупеното от нея жилище в столичния квартал „Изток”.

Темата за имотните сделки на властта предизвика политически сътресения през последните дни. А министър-председателят Бойко Борисов от Брюксел се закани виновните да си понесат последствията.

На преден план излиза и поправка в закона, гласувана от предишния парламент, която според различни медийни публикации е помогнала на същата фирма да завърши друг строеж. Вносителите от ГЕРБ обаче са категорични, че въпросната поправка в закона не действа със задна дата и категорично не облагодетелства конкретна компания.  

„Да бъдат извършени проверки за придобития от мен имот на ул. „Юрий Гагарин” в София, като бъдат проследени средствата, с които е придобит имотът и установено има ли конфликт на интереси с фирмата-продавач, има ли злоупотреба с власт, както и други нарушения при договорните ми отношения с фирмата-продавач”, заяви Цачева. Тя изрази готовност да сътрудничи на проверките. „Давам съгласието си да бъде разкрита единствената сметка, с която разполагам, нямам офшорни сметки, нямам търговски дружества, нямам свързани лица, с които при властовите ми позиции да съм имала контакти, както и ще настоявам резултати от проверката да бъдат публично огласени”, посочи правосъдният министър.

Цветанов: Прави се компроматна атака срещу мен

„Поправката „Артекс” е сериозно внушение. Смея да твърдя, че това е поправка, която касае най-големите обекти, на които им даваме толеранс поради чисто обективни причини”, заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

„Г-н Борисов, не е светнала лампа, а заря е гръмнала над главата на Цветанов и е важно най-после да се огледа”, заяви Явор Божанков от БСП.  

Борисов: Трябва да има дебат хубаво ли е да има високи сгради в София

„Като се прибера, ще събера колегите и ще преценим. Ако има такова нещо, ще си понесат последствията. Много точно и ясно го казах: всеки, който си е превишил правата. По телефона имах с всички разговори и ми обясняват, че 100% всичко им е законно. И включително, че законът, когато е приеман, той не важи за бъдеще време, в този смисъл са били минали тези проекти. Дали е така или не, възложил съм да се провери”, заяви Борисов.

„След като проверките срещу мен покажат, че не съм извършил нищо незаконно, ще получа ли извинение?”, попита Цветан Цветанов.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.