Гледайте туристическото предаване тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Пътешествениците от „Без багаж“ ще запознаят зрителите с тайните на традиционната японска напитка саке тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA. В Япония сакето се сервира охладено, при стайна температура или затоплено, в зависимост от предпочитанията на клиента, качеството на сакето и сезона. Обикновено горещото саке е зимно питие, а висококачественото саке не се пие горещо, защото така ароматите му се губят. Това маскиране на аромата е причината, поради която нискокачественото и старото саке често се сервират горещи.

Саке традиционно се пие от малки чашки, наречени чоко или о-чоко и се налива от керамични колби, наречени токури. Традиционно човек не сипва собствената си напитка. Освен чисто, сакето може да се пие и в коктейли. Такива са много популярни в баровете и азиатските караоке клубове.

Традиционно сакето се вари само през зимата. Макар че днес може да се приготвя целогодишно, все още има сезонност, която е най-вече занаятчийска.  Саке се продава в обемни единици, които се делят на 180 мл.

Сакето често е част от шинто ритуалите за пречистване. На боговете се сервира саке, което се нарича о-мики или мики. Хората пият о-мики с боговете, за да се свържат с тях и да измолят добра реколта през следващата година.

Гледайте новия епизод на „Без багаж" тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.