Тя е с дължина от над 10 км.

Международен спелеоложки екип, с участието и на български изследователи, са картографирали най-дългата солна пещера в света.

Пещерата Малхам се намира в израелската планина Содом, край Мъртво море и е с дължина от над 10 км. До сега първото място се държеше от пещерата Три Ен в Иран.

Новата най-дълга солна пещера се намира близо до мястото, където според Библията, жената на Лот била превърната в стълб от сол, когато Бог се готвел да унищожи Содом и Гомор.

Откриха пещера със съкровище в Чичен ица

„Специалното при тази пещера, което установихме миналата седмица, е, че тя е най-дългата солна пещера в света. Двуцифрено число. Повече от 10 километра - повече от 10 хиляди метра солна пещера. Това е нещо наистина уникално”, каза изследователят Ефраим Коен.

„Първия път, когато влезеш в пещера, веднага разбираш дали ти харесва или не. Дали ти е нервно или се чувстваш приятно. Пещерата не е спорт или поле за изява на единаци. Това е групово занимание и е много важно да си с приятели, с добри хора, особено при проект като този”, споделя колегата му Боаз Лангфорд.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.