Сред обсъжданите теми ще бъдат сигурността, икономиката и връзките в региона

Румънските туристи могат да си купуват електронна винетка още преди да влязат в България – как да ползват системата, ще даде указания регионалният министър Петя Аврамова на румънския си колега. Българското и румънското правителство заседават заедно днес в Букурещ, а по-късно България, Румъния, Гърция и Сърбия са на четиристранна среща.

Премиер, вицепремиер и десетина министри от българска страна ще се срещнат с колегите си от правителството на северната ни съседка в двореца „Виктория” – румънският Министерски съвет. Темите им на разговор са сигурността, икономиката и връзките в региона.

Един от практичните и конкретните въпроси е как за над милион посещения на румънски туристи винетките да се купят предварително и да не налага северните ни съседи да чакат дълго на границата.

Борисов пристигна в Букурещ за среща с балканските лидери

Според данните на нашето регионално министерство от началото на годината 67 000 румънци вече са си купили електронни винетки и от тях България е спечелила около 2 млн. лв. По Великден и Гергьовден засилен трафик от Румъния към България се очаква основно в посока Балчик, Албена, Златни пясъци и "Св.Св.Константин и Елена".

След българо-румънския следобед, който се очаква в Букурещ, привечер българският, гръцкият и румънският премиер, заедно със сръбския президент ще говорят за транспорт, енергетика, връзки на Балканите по суша, по вода и за газопроводи.  

Четиристранната балканска среща ще е в двореца Снагов, резиденцията на Николае Чаушеску. Четиримата лидери на Балканите укрепват отношенията си няколко пъти годишно, като се редуват кой да е домакин. Този път разговорите са в момент, когато Румъния е председател на Съвета на Европейския съюз и ден след като стана ясно, че в северната ни съседка ще има референдум срещу корупцията.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.