Ако свързва Русе и Гюргево ще е с европейски пари

Дунав мост 3 планират да строят България и Румъния. Това решиха двете правителства на съвместно заседание в Букурещ.

Мостът между Русе и Гюргево ще е с европейски пари, ако се реши третата връзка между България и Румъния да е там. С български средства и с пари на частни фирми обаче ще се работи, ако се избере друг вариант - през Никопол или при Свищов.

Подписани бяха и споразумения за борбата с бедствията, за поощряването на малките и средните фирми, за още работа в транспорта.

Дънчила: България е ключов партньор на Румъния в региона (ВИДЕО+СНИМКИ)

И договорка между България и Румъния да се свържем още по-добре по вода. И по мостове.

Съгласихме се да дадем по-голям тласък на свързаността. Ще продължим по този начин съвместните действия, за да обезпечим корабоплаването по Дунав”, заяви Виорика Дънчила, премиера на Румъния.

„По Русе-Гюргево може да ползваме европейски пари, а на Свищов и Никопол – с публично-частно партньорство”, заяви Борисов.

Освен в транспорта, напредък на Балканите имало и в енергетиката – увери Борисов. И очаква до лятото началото на нови газови магистрали в региона.

„Надявам се, че юни ще направим първа копка на интерконектора Гърция-България. Активно работим по газовия хъб „Балкан””, заяви Борисов.

Общ съседски проект, според румънския премиер, било членството в Шенген.

А няколко часа след българо-румънското заседание започна и Балканското. В двореца „Снагов“ – резиденцията на държавния ръководител на комунистическа Румъния Николае Чаушеску, България, Гърция, Сърбия и Румъния си обещаха да опазят добрите си отношения.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.