Милиони турски граждани гласуваха на местните избори в южната ни съседка

Управляващата партия в Турция оспорва резултата от местните избори в Анкара и Истанбул. Мансур Яваш, кандидат за кмет на основната опозиционна Републиканска народна партия в Анкара, води в надпреварата с 50,9% от гласовете пред кандидата на ПСР Мехмет Йозхасеки, който е с 47,06%, сочат неофициални резултати. 

Оспорвани резултати от местните избори в Турция

"Установихме невалидни гласове и нередности в повечето от 12158-те избирателни секции в Анкара. Ще използваме легалните си законни права и няма да позволим волята на нашите граждани да бъде изменена", каза Фатих Шахин, генерален секретар на Партията на справедливостта и развитието.

По информация на председателя на Върховния избирателен съвет Сади Гювен някои от избирателните урни в Истанбул все още не са отворени заради възражения. Към момента е ясно, че основният опозиционен кандидат на Републиканската народна партия - Екрем Имамоглу, води с 4 159 650 гласа.

"Единствената причина за това, че не получаваме резултатите, които искахме в някои градове, е, че не успяхме да се изразим достатъчно добре пред народа и да спечелим сърцата на хората", коментира президентът Ердоган.

Данни от резултатите към момента показват, че управляващите губят и други големи градове като Анталия и Адана. 

Дипломатическото напрежение между България и Турция не стихва (ОБЗОР)

Партията на справедливостта и развитието загуби местните избори в град Текирдаг, където миналата седмица външният министър на Ердоган Мевлют Чавушоглу отправи критика срещу българския Закон за вероизповеданията по време на предизборна среща, предаде БГНЕС.

Град Текирдаг, разположен на северния бряг на Мраморно море на 135 километра западно от Истанбул, няма да се управлява от партията на президента Реджеп Тайип Ердоган. Кметското място печели опозиционният кандидат от Народно-републиканската партия Кадир Албайрак с 51,15 на сто при 99,66 на сто от преброените гласове. Светската Народно-републиканска партия, която е пазител на традициите на „бащата на Турската република“ Кемал Ататюрк. На второ място е кандидатът от партията на Ердоган с повече от 7 процента разлика -  43,9% .

Милиони турски граждани участваха в местния вот за избор на кметове, членове на общински и висши съвети и мухтари за следващите пет години. Президентът Ердоган се беше ангажирал изключително с тези избори и участва в стотина митинга из цялата страна. Той дори представи подкрепата за партията му като единствения спасителен път за страната.

От месеци насам, Турция страда от сериозно забавяне на икономиката си. Безработицата стига 11%, а турската лира се обезцени с 30 на сто през последната година. След вота в неделя Ердоган обеща правителството да се заеме с прилагането на силни икономически мерки.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.