"Плюс-Минус. Коментарът след новините" обобщава информацията за ясните водачи на листи

Малко повече от месец преди изборите за евродепутати екипът на предаването "Плюс-Минус. Коментарът след новините" обобщава информацията за ясните водачи на листи и интригите към днешна дата.

Името на Елена Йончева е ясно от дни – след кървавия конгрес на левицата, в който тя се сблъска със Сергей Станишев. Там все още е интересно и ще разберем на 14 април дали Станишев все пак ще се бори за евродепутатско място. лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви в предаването миналата седмица, че според нея лидерът на ПЕС няма място в листите на партията.

"Алфа рисърч": Разликата в електоралната подкрепа между ГЕРБ и БСП се стопява

Но основният сбълъсък очевидно ще изнесат две дами, след като ГЕРБ решиха да хвърлят в битката еврокомисаря Мария Габриел. От нея и Йончева ще зависи как ще бъде решен спорът на политическата сцена между управляващите ГЕРБ и опозицията БСП. Залогът е голям. Заговори се дори за предсрочни избори, ако гласовете са в полза на Йончева, а не на Габриел.

В листата на ГЕРБ и СДС, освен сегашните евродепутати, има още няколко интересни лица на интересни позиции. Александър Йорданов получи шестото място, след обещанието СДС да имат избираемо такова, а Лиляна Павлова е чак на седмо място в листата. Сега ГЕРБ имат шестима евродепутати. Амбицията им този път е да вкарат поне седем, така че по техни сметки, Павлова няма да остане в България.

Мария Габриел води листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите (ВИДЕО+СНИМКИ)

Интересни битки ще се водят и на други фронтове, но ако вярваме на социологически агенции, може да се окаже, че те ще бъдат само за чест. Засега "Обединените патриоти" остават разединени. ВМРО ще изправи отново Ангел Джамбазки, срещу когото ще застане Валери Симеонов. Опонентът им от листите на "Атака", които провеждат риалити-кастинг за евродепутати.

Евродепутати: Българският бизнес печели най-много от членството ни в ЕС

През уикенда изненадващо стана ясно, че в битката влиза и Радан Кънев от името на "Демократична България", след като Светослав Малинов отказа да бъде водач - дали заради обвиненията след като закъсня за важното гласуване около пакет „Мобилност” или по друга причина. Тук интересното е дали срещу Кънев ще се изправи някогашният му партньор от годините на "Реформаторския блок" – Петър Москов, с неговата новосъздадена партия КОД. Тя има 10 дни да се подготви, за да бъде регистрирана и да реши дали отива на евроизбори и дали с Москов начело.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.