ГЕРБ и СДС представиха кандидатите си за членове на ЕП

Мария Габриел води листата на ГЕРБ и СДС за евроизборите. Двете партии представиха кандидатите си за членове за Европейския парламент. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на свой ред им забрани да ползват езика на омразата в предизборната кампания и да бъдат себе си. Ето и пълния списък с имената на политиците, номинирани от ГЕРБ и СДС:

1. Мария Габриел, ГЕРБ, еврокомисар по цифрова икономика и общество;

2. Андрей Ковачев, ГЕРБ, депутат в настоящия мандат на Европейския парламент;

3. Андрей Новаков, ГЕРБ, депутат в настоящия мандат на Европейския парламент;

4. Ева Майдел, ГЕРБ, сегашен европейски депутат в Европейския парламент;

5. Асим Адемов, ГЕРБ, сегашен европейски депутат в Европейския парламент;

6. Александър Йорданов, СДС;

7. Лиляна Павлова, ГЕРБ, бивш министър на българското председателството на Съвета на ЕС;

8. Емил Радев, ГЕРБ, сегашен европейски депутат в Европейския парламент;

9. Ивелина Василева, ГЕРБ, бивш министър на околната среда и водите;

10. Марин Захариев, ГЕРБ, зам.-кмет на Община Смолян;

11. Д-р Иво Ралчовски, ГЕРБ;

12. Младен Шишков, ГЕРБ;

13. Николай Диков, ГЕРБ;

14. Камен Костов, ГЕРБ;

15. Йоана Йончева-Фильова, ГЕРБ;

16. Жечо Станков, ГЕРБ, зам.-министър на енергетиката;

17. Илия Лазаров, главен секретар на СДС

„България може да бъде обединител на каузи”, каза Мария Габриел. „Заедно показахме, че зад думата "обединение" не се крият користни мисли. Европа се намира в труден момент. Предизвикателството е, че България може да бъде обединител на каузи“, заяви тя. Според нея Европа е на кръстопът и е важно да се противопоставим на дестабилизиращите процеси и решения. „Националният и европейският интерес могат да бъдат взаимодопълващи се. И това го доказахме с българското европредседателство“, припомни Габриел.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„ГЕРБ и СДС показахме национална отговорност”, каза Александър Йорданов от СДС. „Днес е един хубав ден за българската демокрация. Ние си подаваме ръка в името на едно по-добро бъдеще за Европа и за България. Показахме европейска политическа зрелост. Показахме национална отговорност, защото ние сме тези, които трябва да се противопоставим на лошите сценарии за България и Европа“, заяви Йорданов. Според него демокрацията трябва да се защитава всеки ден на всички избори. „Искам да благодаря на премиера Борисов, защото той издига висока бариера пред БСП да се върне отново на власт и продължава да отстоява нашите позиции на демократичните европейски държави. Казвам това, защото партиите и политиките съществуват заради хората“, заяви Йорданов. Той обясни, че иска България да влезе в Шенген, Македония да бъде в ЕС. „Нашият европейски народ заслужава да има европейски доходи и самочувствие. Можем да победим и ще победим за доброто на България и на Европа“, заключи той.

"С всичките ни грешки продължаваме да сме първа сила. Дори и като грешим, си понасяме наказанията, вземаме си забележка и повече не го допускаме". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на представянето. "За нашите опоненти в ляво не искам да говоря, не са ми интересни. Нагледал съм се, наслушал съм се на всякакви кампании. То не бяха боксьори, борци. По ме е яд за тези, които са в дясно и се борят да имат един или двама евродепутати и цялата им кампания ще бъде против нашия съюз. Тяхната задача е да рушат нашия съюз и да върнат БСП на власт", уточни Борисов. "Лошо е, когато ни хванат в грешка. За хората от БСП апартаментите и ниските цени са никакъв проблем, те са свикнали да живеят в резиденции и държавни жилища от 9 септември до ден днешен и никой не им ги взе. Те прибраха след 9 септември всичко на хората – и ниви, и имоти, и добитък", отбеляза Борисов. "Лошо ни удариха и от това зависи дали сме си сложили добра и голяма обица на ухото. Нямам съмнения, че тази листа е по-добра от всяка една. Гледайки я човекът вижда успели, млади интелигенти, можещи и красиви хора",каза още Борисов. Той добави, че е оптимист за Европа. "Забранявам ви да се вкарвате в езика на омразата", добави той. "Не искам да сте кучки или там какво беше модерно да си в предизборната кампания - с това се хвалят нашите опоненти. Искам да сме си ние - добронамерени, градящи", каза още Борисов.

Снимка: Олег Попов, NOVA

"За мен успех на тези избори ще бъдат 8 евродепутати от СДС и ГЕРБ и смятам, че това е реално. Това каза председателят на Съюза на демократичните сили (СДС) Румен Христов“. „Ние сме пред битката за Европа, битка за това дали ще запазим Европа или ще бъде разделена от крайно леви и крайно десни“, припомни той. „За мен успех на тези избори ще бъдат 8 евродепутати и смятам, че това е реално. За мен успех ще бъде, че тези 8 евродепутати ще бъдат в ЕНП“, заяви Христов.

"Вярвам, че обединението на ГЕРБ и СДС ще е ключово за успеха на ЕНП на европейските избори в България. Днес повече от всякога ние можем да покажем, че обединени сме по-силни”, заявява президентът на ЕНП Жозеф Дол в поздравителен адрес, прочетен пред присъстващите в НДК преди обявяванетон на листата. „Поздравление за ГЕРБ и СДС, че отговориха на моя призив за обединение на ЕНП. Вие дадохте пример, че това е силата на ЕНП, вие показахте, че да превъзмогнеш егото за едно по-добро бъдеще на ЕНП е възможно. За силна Европа, която действа и защитава. За Европа, която е справедлива, устойчива. Противни на популистите, ЕНП винаги е работила да изпълни исканията на гражданите на Европа", заявява още Дол, като подчертава, че българската делегация в групата на ЕНП е много активна. „Убеден съм във вашата решителност да защитавате идеите на ЕНП", допълни още той.

ОЩЕ СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

„Ние от ЕНП имаме нужда от обединение около европейския проект . И ГЕРБ постигна това в България”, заяви във видеопослание Антонио Лопес, генерален секретар на ЕНП.

„26 май е важна ключова дата, но на 27, когато се събудим, трябва да знаем дали не сме направили грешка. Нека на 26 всеки гражданин да оцени това, което беше направено от политици, народни представители в периода на прехода. Това е пътят към НАТО и ЕС“, коментира Цветан Цветанов. „ГЕРБ, като най-голяма политическа сила, загърби егото си и с ЕНП проведохме един прагматичен диалог със СДС“, припомни Цветанов. 

Даниела Дариткова, която е председател на ПГ на ГЕРБ, декларира пълната и безпрекословна подкрепа на парламентарния отбор на ГЕРБ за европейския отбор на ГЕРБ.

"Чули сте последната седмица да коментират отвън, че при нас имало разединение. Това се казва травматична проекция, т.е. да приписваш на другия собствените си проблеми. Много е удобно да се говори за разделение. По този начин току виж някои не забелязали проблемите, които има в други политически сили, каза Томислав Дончев. "За разделение може да се говори, когато хората се чудят кого да следват. За разделение може да се говори, когато хората се чудят в какво вярват. Ние имаме ли такъв проблем? Нямаме! При нас такъв проблем не съществува", заяви той.

„Естественият път на българската икономика и на дебата в България трябва да бъде колко повече и колкото по-бързо можем да се интегрираме в европейската инфраструктура във всеки един от нейните елементи“, каза финансовият министър Владислав Горанов. „От последните европейски избори досега минималната работна заплата е нараснала с 65%, за същия период средната работна заплата е нараснала с близо 50%, а БВП с 40. „Това са постижения, които са плод от една страна на огромните усилия, които полага българското управление в случая ГЕРБ, така също и на партньорство заедно с европейските икономики. Няма да крия, че основният ни външноикономически партньор е ЕС и държавите от него. 85% от износа е свързан с ЕС”, каза още Горанов.

"На 14 април ще направим събитие, в което евродепутатите от листата на ПП ГЕРБ, заедно със СДС, ще представим платформата за предстоящите избори за Европейски парламент, за да може самите кандидати за евродепутати да представят секторните политики и това, което ще защитават като национални политики", каза зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. И добави, че седмица преди това - на 7 април, ще бъде представен и националният слоган, агитационните материали и всичко, което е направено до момента във връзка с предстоящата предизборна кампания.

Кои са известните досега съперници на ГЕРБ за евровота?

БСП избра водача на листата си - това е журналистът и депутат Елена Йончева. В оспорвана битка тя получи повече гласове за първото място в бюлетината от лидера на европейските социалисти Сергей Станишев. Останалите си кандидати БСП ще обяви до две седмици.

ДПС още не са готови с хората за бюлетината си. Според наблюдатели най-вероятният водач на тяхната листа ще е настоящият евродепутат Филиз Хюсменова.

По всичко личи, че коалиционните партньори в управлението няма да са обединени за евровота. НФСБ ще се яви самостоятелно, като листата най-вероятно ще води Валери Симеонов. ВМРО не са обявили водача си, но с най-големи шансове се сочи настоящият евродепутат Ангел Джамбазки, който през 2014 г. влезе в ЕП с листата на Николай Бареков.

От "Атака" ще изберат кой да е начело на бюлетината им чрез риалити шоу по партийния телевизионен канал.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си